eur:
387.81
usd:
357.65
bux:
68070.56
2024. május 17. péntek Paszkál

Könnyen félre lehet diagnosztizálni az asztmát

Megfelelő és pontos vizsgálatok nélkül könnyen félrediagnosztizálható az asztma - állítják kanadai tudósok, akik szerint a krónikus légúti betegségben szenvedők közül sokan az orvosi ítélet ellenére valójában nem is asztmásak.

Az asztmával diagnosztizált felnőttek majdnem harmada nem is szenved a krónikus légúti betegségben - derül ki az Ottawai Egyetem vizsgálatából. A kutatók 496 olyan kanadai felnőttön végeztek légzésfunkciós vizsgálatot, akiknél korábban asztmát diagnosztizáltak. Azoknál, akik jól teljesítettek ezen a vizsgálaton, folyamatosan csökkentették a betegségre kapott gyógyszeradagot, majd újra megvizsgálták őket, és 30 százalékukat asztmamentesnek találták.

A Canadian Medical Association Journal című szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője szerint a téves diagnózis legfőbb oka az, hogy az orvosok bizonyos vírusos fertőzéseket asztmának néznek, mert azok tünetei akár több hónapig is elhúzódhatnak. A másik ok szintén a doktorokra vezethető vissza a szakember szerint, sokan ugyanis nem végeznek úgynevezett spirometriás légzésfunkciós vizsgálatot, amely során egy géppel megmérik a tüdőbe beáramló és onnan kiáramló levegő mennyiségét.

Matthew Stanbrook, a tanulmány másik szerzője szerint ha egy orvos nem végez ilyen vizsgálatot a betegen, akkor az éppen olyan, mintha úgy állapítaná meg a magas vérnyomást, hogy nem mérte meg előtte a páciens vérnyomását.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×