eur:
387.1
usd:
356.21
bux:
68533.23
2024. május 17. péntek Paszkál

Fahéj, csokoládé és konzervparadicsom - ezek is szuperegészséges ételek!

Nem reklámoznak eléggé egyes ételeket, amelyek azonban nagyon is jótékony hatással vannak a szervezetre, és a rendkívül egészséges szuperételek körébe tartoznak - állítja egy amerikai orvos a legújabb könyvében.

Bár az úgynevezett szuperételeknek nincs hivatalos definíciójuk, szakértők a rendkívül magas tápanyagtartalommal rendelkező és a betegségek megelőzésében szerepet játszó ételeket illetnek ezzel a címmel.

A szuperételek közé szokták sorolni például a szóját vagy a lazacot. Utóbbi proteinben, omega 3 zsírsavakban és D vitaminban gazdag, ezért egészségügyi szakemberek úgy tartják, hogy segít megelőzni a szívproblémákat, az ízületi gyulladásokat, sőt bizonyos típusú rákos megbetegedéseket is.

Steven G. Pratt legújabb, a szuperételekkel foglalkozó könyvében azt állítja, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyeknek nem olyan jó a reklámjuk, pedig ezek is a szuperételek körébe tartoznak. Az orvos szerint ilyenek a fűszerek, amelyeket meglehetősen alulértékelnek, pedig ízletesebbé teszik az ételt, kalóriamentesek, és legtöbbjük gyulladáscsökkentő hatású.

Példaként említi a fahéjat, amely segít helyreállítani a vércukor szintjét és gyulladáscsökkentő is, de - kissé meglepő módon - ide sorolja a csokoládét is, bár hozzáteszi: az a csoki, amelynek kakaótartalma 70 százalék alatt van, csak kevés tápértékkel bír.

A kakaóbab egyébként az omega 3 zsírsavakon kívül magnéziumot, vasat és a szerelemhormonnak is nevezett feniletilamint tartalmaz, amely javítja a kedélyállapotot.

Az orvos szerint még egyes konzervételek is "szuperegészségesek". Ilyen a só nélküli vagy alacsony sótartalmú paradicsompüré, amelyben nagy mennyiségű likopin van. Ez az anyag pedig vérhígító és segít megelőzni a prosztatarák kialakulását is.

Bármennyire is szuper vagy nem szuper az étel, a szakértő hangsúlyozza: a legfontosabb a kiegyensúlyozott étrend. Nem kell folyton a szuperételeket keresni, inkább három kritérium alapján válasszunk élelmiszert: változatosság, szín és feldolgozás.

"Ha lehetőségünk van rá, akkor minden nap próbáljunk ki minél változatosabb gyümölcsöt, zöldséget a szivárvány minden színéből, és próbáljuk elkerülni a feldolgozott élelmiszereket, és inkább fogyasszunk természetes ételeket" - tanácsolja Steven G. Pratt.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Több helyi civil szervezet két éve tartó tiltakozása után Dézsi Csaba András, Győr polgármestere bejelentette, hogy a Győrszentiván melletti ipari park (GIPZ) besorolása megváltozik. Ez azt jelenti, hogy a lakók szerint veszélyes, hangos ipari park helyett egy normál besorolású gazdasági terület épülhet csak mellettük a szomszédban. Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje szerint ez óriási siker a szentiváni civileknek, akik két éve tiltakoznak a GIPZ besorolás ellen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×