Ha a várandós anyák zsírban gazdag ételeket fogyasztanak, azzal veszélyeztetik születendő gyermekük egészségét is, hiszen az étrend a magzat agysejtjeit a fejlődésük során úgy befolyásolja, hogy azok sokkal több, éhségérzetet keltő proteint termelnek. A kutatók mindezt patkányokon végzett kísérletekkel bizonyították.
A Rockefeller University kutatói szerint mindez segít megmagyarázni, miért emelkedik olyan nagy mértékben az elhízottak száma napjainkban, különösen a kövér kisgyermekek száma.
Korábbi kutatások arra mutattak rá, hogy ha a triglicerid nevű vérzsírból túl sok van a vérben, akkor az olyan folyamatokat indít el az agyban, amelyek hatására szintén nő az éhségérzet. A legfrissebb kutatás pedig azt is kimutatta: ez a magzatoknál is kialakul, ha az anya túl sok zsíros ételt fogyaszt.
A patkánykísérletekből kiderült az is, hogy a magzati korban túl magas vérzsírszinttel rendelkező állatok gyorsabban fejlődtek, hamarabb érték el a pubertáskort, és jobban elhíztak, mint azok, amelyek normál étrendet kaptak.