eur:
389.4
usd:
363.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A nehéz év ellenére jó lett az idei szüret

Nehéz év után kezdtek szüretelni a hazai borvidékeken, Szekszárdon például az elmúlt 100 év talán legnagyobb lisztharmat-járványával kellett megküzdeni. A jégeső is komoly károkat okozott egyes régiókban. A végeredménnyel azonban a legtöbb helyen igen elégedettek. Szüreti körkép a szekszárdi, tokaj-hegyaljai, egri, balatonboglári és a villányi borvidékről.

Igen nehéz év van mögöttünk, az elmúlt 100 év talán legnagyobb lisztharmat-járványával kellett

megküzdenünk - összegzi a végén mégis igen jó termést adó évjáratot a szekszárdi Dúzsi Tamás. Volt több jégverés, a szőlőket nagyon komoly fertőzések támadták meg, sok gazdának termésveszteséget kellett elkönyvelnie, ám szerinte a végeredménnyel mindenki elégedett.

Dúzsi röviden így jellemezte az InfoRádió kérdésére az embert próbáló évet: "Szokták mondani, hogy amit az Úristen elront, azt később helyre teszi. Nyáron gyakran mondtam, hogy az idén nagyon sok dolga lesz. A szüretre végül helyrejöttek a dolgok. A jégverés által megsértett bogyók nem indultak rothadásnak, a lisztharmatot tudtuk kezelni. Szépek és illatosak, jó zamatúak az újborok."

A cabernet franc fajtát október második felében szüretelték Dúzsi Tamásék, 23 mustfokkal. A cabernet sauvignon mustfoka 22-es volt.

Napsütéses Hegyalja

Hegyalján sem csak időjárási szempontból rendkívül napfényes a szüret - tudtuk meg Molnár Pétertől, a Tokaj Renaissence Egyesület elnökétől, aki egyben a Patricius Borház Birtokigazgatója is. A nagyon jó érésnek és a szeptemberi esőknek köszönhetően megjelent a botritisz. (A botritisz hatására más borvidékeken többnyire a roppant káros szürkerothadás zajlik le, ám ugyanezt Tokaj-Hegyalján nagyon várják, és nemes rothadásnak nevezik - a szerk.)

Nagyon jó szerkezetű, finom ízvilágú, szép egyensúlyú aszúszemeket tudunk gyűjteni - mondta kérdésünkre Molnár Péter. Nagyon fontos a szép egyensúly, hiszen a tokaji borkülönlegességek lényege, hogy a magas, koncentrált természetes cukortartalom mellett a jó savak is kellenek - tette hozzá. Nagyon szép alapanyagot lehet az idén szüretelni, és a novemberben ritkán tapasztalható, kellemes és napsütéses időjárás még vidámabbá teszi a szüretet - értékelt a Tokaj Renaissence Egyesület elnöke.

Eger: erős fajtajelleg és zamatgazdagság


Az Egri borvidék pincészetei kitűnő alapanyagot dolgoztak fel az idén, erről beszélt az InfoRádió kérdésére Gál Lajos, aki saját pincészetét is irányítja, emellett az Egri Borvidék Hegyközségi tanácsának titkára.

Hozzátette: gyakorlatilag a borvidék összes fajtájának idei terméséről elmondható, hogy rendkívül illat- és zamat-gazdagok, mindegyiknél erős a fajtajelleg. Ez annak is köszönhető, hogy augusztusban napközben meleg volt, de az esték és az éjszakák hoztak némi lehűlést, így a savak nem égtek el, és az aromák is jobban megmaradtak.

Az eddigi kóstolások azt támasztják alá, hogy a 2008-as igen tartalmas évjárat lesz - vélekedett Gál Lajos. Nagyon jó a vörösborok tanninstruktúrája, hosszú érleléssel nagyon szép borok, kiváló bikavérek lesznek.

Az összes kékfrankosra jellemző volt, hogy jóval magasabb mustfokkal szüretelték, mint más évjáratokban. 18 mustfok alatt nem nagyon volt kékfrankos, és általánosnak mondható a 20 mustfok fölötti termés. Gál Lajos számára különösen kedves a pinot noir, ez a fajta 2008-ban nála "nagyon szép, telt, testes és karakteres lett". Túlérett szőlőből készült, nagyon komoly struktúrát mutató bor - vélekedett a borász.

Balatoni nyár

{{keretes_cim}}

Az index.hu blogjában szintén igen jóra értékelte a Balaton déli partján történteket a megkérdezett három termelő: Légli Ottó, Konyári Dániel és Légli Géza. Rendkívüli évjárat, a tízes skálán 8-10 pont - mondta egyikük. Abban is egyetértek, hogy 2006 náluk nagy év volt, 2007 viszont a gyengék közé tartozott. A Balaton környékén ugyanis több helyen 2007 augusztus közepétől nagyjából egy hónap alatt lehullott az éves csapadék fele. Szintén egységes a véleményük abban a tekintetben, hogy a 2008-as évjárat borainál esetleg az alkoholfok magasabb lehet a kelleténél.

A Balaton térségéből is jó hírek érkeznek. Az elmúlt 10 év legjobb szürete volt nálunk az idei - értékelte a szeptemberi és októberi fejleményeket Garamvári Vencel. A Balaton déli partjának térségében, hivatalos nevén a Balatonboglári Borvidéken a szüretet ő ebben az évben szeptember 1-én indította - mondta a borász az InfoRádió kérdésére. A balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok tulajdonosa szerint öröm volt dolgozni a feldolgozóba érkező alapanyaggal.

A szőlő egészséges volt, nagyon jól beérett, jók a mustfokok is - értékelt Garamvári. Fehérborok tekintetében is egy nagyon jó évjárat 2008. Irsainál a mustfok 18,6, a többinél 19 és 21 közötti. 12,2 és 13,6 százalék között van a borok várható alkoholtartalma. Tökéletesen beértek a szőlők, és a savak is nagyon jók - összegezte az eredményt Garamvári Vencel.

A szokásoknak megfelelően egy korai érésű fehér fajtát, az Irsai Olivért kezdték először szüretelni a Garamvári Szőlőbirtoknál is. A következő fajta a muscat ottonel - közkeletű nevén a muskotály - volt, majd következett a sauvognon blanc és a chardonnay. A fehér fajták sorát a pinot gris, vagyis a szürkebarát zárta.A kékszőlők szürete a Garamvári Szőlőbirtokon a pinot noir fajtával kezdődött, szeptember második felében. A pinot noir itt is közel állhat a borász szívéhez, hiszen a mustfoka 21 feletti lett, majdnem túlérettnek nevezhető. Garamvári kissé aggódik is, hogy magas lesz a bor alkoholfoka. Azért bizakodó, mint mondja: nagyon telt, érdekes pinot noir született.

Volt gond a lisztharmat miatt, de Garamváriéknál nem okozott nehézséget a növényvédelem, ellentétben a szekszárdi gazdákkal. Úgy látta, a különböző szőlőfajták eltérő mértékben voltak érzékenyek erre a fertőzésre. Idén a fehér fajták közül főként a chardonnay volt veszélyeztetett, a kékszőlők közül pedig a portugieser és a kékfrankos.

Egy másik közkedvelt fajta, a merlot szedése szeptember végén indult Garamvári Vencel ültetvényein, ahol összesen 14 hektáron terem ez a szőlő. A mustfok a merlot esetében 19 és fél és 21 fok között volt. A szintén divatos shiraz szedése október 7-én indult. A borász ezzel is nagyon elégedett, mivel ennél a fajtánál is 21 mustfok körüli értékeket mértek.

A szüret a pincészet másik fő fajtájával, a cabernet sauvignon szedésével fejeződött be, ennek a szürete október közepén mintegy 10 napon keresztül tartott. A Garamvári Szőlőbirtok területén 10 hektáron terem a cabernet sauvignon fajta.

A villányi Bock József az Indexen az alábbiak szerint értékelt:

Tízes skálán milyennek értékeli a 2008-as évet? 8-as
Mi volt az év legnagyobb erénye? A száraz ősz.
Mi lehet a buktatója? A növényvédelem.
Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább? Cabernet franc, merlot.
Melyik fajta szenvedett? Portugieser.
Visszatekintve milyennek ítéli 2007-et? Várhatóan miben különböznek majd a 2007-es év borai a 2006-osoktól? A 2007-esek előrébb járnak az érésben, míg a 2006-osok nagyobb potenciállal rendelkeznek, ám hosszan érlelendők.

Malatinszky Csaba:

Tízes skálán milyennek értékeli a 2008-as évet? 8
Mi volt az év legnagyobb erénye? Magas hőösszegű évjárat, korán kezdődő, de pozícionálható szüretekkel.
Mi lehet a buktatója? Buktatója az erényében van. A sok hőségnap miatt előfordulhatott a túl magas cukortartalom, a szőlő aromavilága jelentősen károsodhatott, elveszíthette gyümölcsös jellegét. A tőke túlterhelése miatt éretlenül is töppedésnek indulhattak a bogyók.
Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább? Kékfrankos, merlot, cabernet franc.
Melyik fajta szenvedett? Saját ültetvényeimen nem tapasztaltam "hydric stress-t".
Visszatekintve milyennek ítéli 2007-et? Várhatóan miben különböznek majd a 2007-es év borai a 2006-osoktól? 2007 minden idők egyik legjobb évjárata. A borok csodálatos arányokat hordoznak, nagyon sok gyümölccsel, intenzív aromákkal. 2006 is nagy évjárat, kiemelkedő erénye a soha korábban nem tapasztalt mértékű ásványosság és sokrétűség. A borokban könnyű volt a termőkörnyezetet megjeleníteni. Különleges év, csak haladóknak. Akik az újvilági lekvárt szeretik, ezt az évjáratot nem tudják befogadni.


Terméskorlátozás: varázsszó, avagy a minőség kulcsa?

Országosan mintegy 8,3 tonna szőlőt szüretelnek le egy hektárról. Egyetlen tőkére vetítve ez átlagosan 3 kilogramm termést jelent. Mivel a cikkünkben megszólaló borászok termékeinek többsége a presztízsborok piacán mozog, érdemes megjegyezni, hogy ezek a piac által meglehetősen magasra értékelt borok olyan szőlőterületekről származnak, ahol az egy tőkére jutó terhelés nem ritkán csupán egy kilogramm, vagy annál is kevesebb.

A borok közötti lényeges, és a fogyasztói árban is megmutatkozó különbség okai tehát elsősorban a szőlőtermelés részleteiben keresendők. Fontos különbség az is, hogy a 3 kilogrammos tőketerhelésű szőlőterületeken egy hektáron átlagosan többnyire 3000 darab tőkét művelnek.

Az úgynevezett egyedi, vagy más néven az eredetvédett, meghatározott termőhelyről származó borok alapanyagát ezzel szemben olyan területekről szüretelik, ahol egy hektáron minimum 4500-5000 darab tőke található. Az ilyen ültetvények esetében az átlagosnál jóval magasabbak a telepítés egyszeri, illetve a művelés évente jelentkező költségei.

Szerző: Kovács András István

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×