eur:
404.17
usd:
373.78
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Öt mód a légszennyezettség káros hatásainak leküzdésére

Korai szívhalál, fejlődési rendellenesség, tüdőpanaszok - a többi mellett ezek várhatnak azokra az emberekre, akik forgalmas és erősen szennyezett városban élnek. De felvehető a verseny a káros hatásokkal szemben. Az alábbiakban öt olyan tanácsot olvashat, amellyel egyénileg küzdhet a légszennyezettség hatásai ellen.

Arra számos felmérés rámutatott már, hogy komoly szívproblémákat okozhat a későbbiekben, ha egy gyermek szennyezett levegőjű vidéken nő fel.

Egy 2004-es németországi vizsgálat megállapította, hogy a szívroham kockázata megháromszorozódik azokon a napokon, amikor magas a levegő szennyezettsége, egy másik kutatás pedig arra mutatott rá, hogy kétszer akkor esélye van a korai szívhalálra annak, aki egy forgalmas út közelében lakik, mint annak, aki tiszta levegőjű környezetben él.

Egy biztos, a légszennyezettség nemcsak a szívre, hanem egyéb emberi szervezetre és azok regenerálódására is káros hatással van.

Utazzon el!

Ha erősen szennyezett városban él, akkor a kórházi kezelések utáni lábadozás időszakát érdemes valahol vidéken, tiszta környezetben eltölteni. Jobban jár, aki a regenerálódásra szánt időt minél tovább nyújtja, és nem tér vissza munkahelyére három otthon töltött nap után, hanem akár egy hónapot is eltölt tiszta környezetben.

Ha nem tud elutazni, maradjon a lakásban!

Ha azt nem is engedheti meg magának, hogy vidéken lábadozzon, maradjon otthon, ne is tegye ki a lábát a lakásból. Az otthonok belső levegője ugyanis a forgalmas környezetben általában jobb, mint az utcai, főleg akkor, ha légkondicionálóval is fel vannak szerelve, amely megszűri a levegőt.

Kerülje el a forgalmas helyeket!

A városban úgy is lehet közlekedni, hogy a legforgalmasabb pontokat nem érintjük - kivéve, ha oda megyünk -, így elkerüljük, hogy egyszerre nagy mennyiségű szennyező anyag jusson a szervezetébe.

Alaposan gondolja meg, hova költözik!

Ha már cserélünk, cseréljünk jobbra. Ha költözést tervez, mérlegeljen, hova települ. A legfontosabb szempontok közé érdemes beilleszteni a környezet levegőjének minőségét.

Mérlegelje, hol vállal munkát!

Ahogy a lakás- vagy házválasztásnál, a munkahely eldöntésénél is szempont lehet az, hogy az hol helyezkedik el. Az ember legalább nyolc órát tölt a munkahelyén naponta, nem mindegy, ezalatt milyen levegőt szív. Persze a XXI. században nem lehet mindenki birkapásztor, de ha lehetséges, mégis olyan környékre járjon nap mint nap, ahol friss levegőt szívhat.

Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×