eur:
391.28
usd:
366.62
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Egy várandós anya legfeljebb két kávét ihat naponta

Veszélyesen kis súlyú gyermekeket szülhetnek azok a nők, akik a terhesség alatt naponta több mint két kávét isznak meg. Az orvosok arra figyelmeztetik a várandós anyákat: ne vigyék túlzásba a kávézást.

Egy nagy-britanniai vizsgálat kiderítette, hogy a brit közegészségügyi ajánlásban a várandós anyáknak tanácsolt maximális napi kávémennyiség is veszélyes, így csökkenteni kell azon, fennáll ugyanis annak a veszélye, hogy a gyermek túl kicsi súllyal jön világra. A kis súly növeli a csecsemőhalál vagy a későbbi fejlődési rendellenességek veszélyét.

A várandós anyák számára eddig napi 300 milligrammban maximálták az elfogyasztható koffein mennyiségét, a kutatók szerint azonban ezt 200-ra kellene mérsékelni. Ez két bögre instant kávénak felel meg vagy két adag feketének. Ugyanennyi koffein van négy bögre feketeteában, öt doboz kólában, három energiaitalban vagy öt szelet csokoládéban.

Érdemes azonban odafigyelni a mennyiségre, egyes kávéházak ugyanis a szokványostól eltérő, több koffeint tartalmazó termékeket árulnak. Bár Magyarországon nincsenek üzletei a Starbucksnak, de hasonló kávézók már nyíltak. Ezek termékeiben általában több a koffein, egy kis kávéban például nagyjából 240 milligramm koffein van, azaz ezekből legfeljebb egyet ihat meg naponta egy várandós anya.

A felmérést az indokolta, hogy a nyugati világ országai közül Nagy-Britannia születik szinte a legtöbb kis súlyú gyermek, az adatok pedig romló tendenciát mutatnak. Míg 1989-ben tízezer újszülöttből 67-nek volt nem megfelelő a súlya, addig 2006-ban már 78-nak. Ez évente 40 ezer gyermeket jelent a szigetországban.

A kutatók mintegy 2500 várandós nőt kérdeztek meg napi koffeinadagjukról, az adatokat pedig későbbiekben összevetették a gyerekek születési súlyával. A leedsi és a leicesteri egyetem munkatársai megállapították, hogy a kis súly kockázata már akkor emelkedni kezd, ha az anya a terhesség alatt naponta több mint 200 milligrammnyi koffeint visz be a szervezetébe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×