eur:
390.65
usd:
365.1
bux:
68179.86
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Nem az a fontos, mennyi édességet eszik a gyerek

Jön a mikulás, a karácsony - ilyenkor pedig a gyerekek talán még a szokásosnál is több édességet esznek. Jaj, a fogaknak - gondolhatnánk, de a fogorvosok szerint ez nem okvetlenül van így. Az a fontos, hogy a szülők odafigyeljenek arra: mikor eszi a gyerek azt az édességet.

A szülők általában azt hiszik, hogy az a baj, ha a gyerek túl sok édességet eszik. Fontosabb azonban a fogak egészsége szempontjából, hogy az, hogy milyen gyakran teszi ezt - ettől függ ugyanis, hogy mekkora a szuvasodás veszélye - állítja Mark Helpin, az amerikai Temple Egyetem gyermekfogászati karának vezetője.

Helpin doktor szerint kisebb a fogszuvasodás veszélye, ha a gyerekek - és a felnőttek is - főétkezéskor esznek édességet vagy szénhidrátban gazdag fogást. A szuvasodást ugyanis az étkezés közben, a baktériumok által termelt sav okozza. Ám evés közben nő a nyáltermelés, ráadásul általában iszunk is az étel mellé - vagyis van a szánkban elég folyadék, hogy "kimossa" a savat okozó baktériumokat.

De ha napközben folyamatosan nassolunk, akkor a fogaink gyakrabban vannak kitéve a sav hatásának. "Ha egyszerre négy darab cukorkát eszem meg, akkor a számban 30-60 percig marad a savas hatás, ha viszont óránként kapok be egyet, akkor négy óra hosszat" - hozott egy konkrét példát az orvos.

Mit tegyen a szülő?

A legrosszabb, ha a gyerek közvetlenül lefekvés előtt eszik édességet, mondta Helpin, aki azt javasolja, hogy tanítsuk meg a csemeténknek: cukor vagy csokoládéevés után mosson fogat, de ha ez valami miatt nem lehetséges, akkor legalább vízzel öblítse ki a száját.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×