eur:
391.25
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A kutya felismeri a gazdi hangulatát

Az ember legjobb barátjának kivételes tehetsége van ahhoz, hogy kifürkéssze gazdája arckifejezését, így akár el is kerülheti a nem kívánt, ingerült rúgásokat - derült ki egy amerikai kutatásból.

Az amerikai Lincoln Egyetem kutatói szerint a négylábúak "arcolvasó" képességet fejlesztettek ki több ezer generáción keresztül, hogy elkerüljék az ingerült gazdák nem kívánt rúgásait és ütéseit.

A kutatók úgy vélik, hogy a kutyák ugyanúgy dolgozzák fel a gazdik arckifejezését, mint az emberek egymáséit. Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy "féloldalasak" vagyunk, amikor érzelmeket mutatunk ki: a düh, az öröm vagy az ijedtség jelei és grimaszai többnyire arcunk jobb oldalán jelennek meg.

Arcunk jobb oldala tehát kifejezőbb, mivel azt agyunk érzelmeket kontrolláló bal félteke irányítja. Amikor például egy idegennel találkozunk, akkor általában balra billentjük fejünket, és az ismeretlen arcának jobb felét kezdjük el nézni.

A New Scientist szaklapban megjelent tanulmány szerint a kutyák is hasonlóan tesznek, amikor ki akarják fürkészni gazdájuk hangulatát. A Lincoln Egyetem kutatásában 17 kutyának mutattak fel emberekről, ebtársakról, majmokról és élettelen tárgyakról képeket, a négylábúak fej- és szemmozgását pedig filmre vették.

Amikor a kutyáknak az állatok vagy a tárgyak képeit mutatták fel, a kutatók semmi különöset nem észleltek, amikor azonban emberi arcról készült fotót mutattak, a kutyák fejüket balra billentették - éppen úgy, ahogy azt mi, emberek szoktuk tenni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×