eur:
391.03
usd:
366.08
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Heti egy-két pohár bor jótékony hatású lehet terhesség alatt

A terhesség ideje alatti mérsékelt alkoholfogyasztás nem károsítja a magzatot, sőt, jótékony hatással lehet a születendő gyermek viselkedésére és szókincsére is - állítják brit tudósok.

Bár a szakemberek többsége egyáltalán nem javasolja a várandós nőknek, hogy a terhesség ideje alatt alkoholt fogyasszanak, a londoni University College kutatói azt állatják: heti egy pohár (nagyjából 125 milliliter) bor biztos, hogy nem árt, sőt, jótékony hatással lehet a születendő gyermekre.

A kutatók 12.500, 3 éves gyerek adatait vizsgálták át, és megnézték azt is, hogy édesanyjuk a terhesség ideje alatt fogyasztott-e alkoholt.

Azt találták, hogy azoknak a gyerekeknek a többségénél, akiknek anyjuk bevallotta, hogy a várandóság alatt alkalmanként megittak egy pohár bort, csökkent az olyan viselkedési problémák kialakulásának a kockázata, mint a hiperaktivitás.

"A kis mennyiségű alkoholfogyasztás egyáltalán nem növeli a viselkedési problémák és a kognitív hiányosságok kialakulásának kockázatát" - kommentálta a kutatás eredményeit az egyetem kutatója.

Yvonne Kelly elmondta: a vizsgálatban résztvevő anyukák közel kétharmada mondta azt, hogy egyáltalán nem ivott a kilenc hónap alatt, 29 százalékuk heti 1-2, 6 százalékuk 3-6, míg 2 százalékuk több mint 7 pohár bort fogyasztott, amíg várandós volt.

A Journal of Epidemiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint azok a fiúk, akiknek anyja a terhesség alatt heti 1-2 pohár bort fogyasztott, jobban teljesítettek a szókincset vizsgáló teszteken, és magasabb pontszámokat értek el a színek, a formák, a betűk és a számok felismerésében is, mint az absztinens anyák fiú gyerekei. A lányoknál elsősorban azt mutatták ki, hogy a terhesség ideje alatti mérsékelt borfogyasztás csökkentette a viselkedési zavarok későbbi kialakulását.

Szakemberek azonban hangoztatják: a túlzott alkoholfogyasztás nagyon is veszélyes lehet a születendő gyermekre. Csak Nagy-Britanniában évente 6 ezer gyerek látja meg a napvilágot magzati alkohol-szindrómával, amely anatómiai eltérésekkel és idegrendszer károsodással is járhat a babánál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×