eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az elhízás oka: nem élvezzük az evést

Miért maradnak egyesek vékonyak, míg mások elhíznak? Oka lehet ennek az is, hogyan értékeli az agyunk az evés élvezetét. A túlsúlyos emberek talán kevesebb örömet találnak a zsíros, cukros ételek fogyasztásában, mint a karcsúak, ezért kompenzációképpen még többet esznek.

Az egyes emberek agya más-más módon értékeli, hogy az ételek, italok mekkora élvezetet okoznak. Amerikai kutatók fiatal nők és serdülő lányok agyát vizsgálták, és megállapították, hogy a különböző testalkatúak különböző mértékben találnak örömet a finomságok elfogyasztásában.

A kísérlet során a résztvevők csokoládés tejturmixot, illetve valamilyen íztelen folyadékot fogyasztottak, miközben a kutatók agyuk örömközpontjának válaszreakcióit figyelték. A tudósok genetikai tesztet is végeztek, így már azt is meg tudják jósolni, melyik nő szed majd fel plusz kilókat a következő évek során.

A kutatás eredményei támogatják azt a nézetet, miszerint a testsúly megtartásában vagy az elhízásban komoly szerepe van a dopamin nevű neurotranszmitternek, amit a hipotalamusz termel. Legfontosabb funkciója az agyi jutalmazó hatás: akkor aktiválódik, ha valamilyen pozitív hatás ér minket, például finom ételt eszünk.

A genetikai teszt során a tudósok azt mérték, hogy az egyes résztvevők agyában mennyi dopaminreceptor található. Akiknek ebből genetikailag kevesebb van, többet kellett enniük és inniuk, hogy ugyanakkora örömet érezzenek, mint akiknek agyában sok ilyen érzékelő található.

A kutatók a következő évben ismét megvizsgálták a résztvevőket, és azt találták, hogy a kevesebb receptorral rendelkező nők többet híztak, mint azok, akiknek hamarabb okoz örömet az evés.

"A túlsúlyos emberek agyában talán kevesebb a dopaminreceptor, ezért ők többet esznek, hogy kompenzálják ezt a hiányt. Az ő agyuknak több 'jutalomra' van szüksége, lehet az étel vagy drog, hogy ugyanolyan örömszintet éljenek át, mint a több receptorral születettek" - foglalta össze az eredményeket Eric Stice, az Oregoni Egyetem munkatársa.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×