eur:
389.2
usd:
362.48
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hogyan lesz egy ázsiai arcból európai?

Az ázsiaiak és afrikaiak között egyre nagyobb divat az arcfehérítés és a vonásoknak plasztikai sebészet útján való megváltoztatása.

Különösen sokan alkalmazzák ezt a fajta "szépítést" Indiában, Kínában, Japánban, a Fülöp-szigeteken és Dél-Koreában, de az Egyesült Államokban is a harmadik helyen áll a zsírleszívás és a mellnagyobbítás mögött. A plasztikai sebészek amerikai társaságának adatai szerint évente 120 ezren kérnek ilyen beavatkozást, Indiában pedig évente 112,6 milliárd forintnak megfelelő összeget költenek fehérítő krémek vásárlására.

A nagy kozmetikai cégek természetesen megérezték az üzleti lehetőséget és ontják ezeket a krémeket, a méregdrágától az olcsóig, minden pénztárca számára hozzáférhetően. És ezzel maguk is gerjesztik a divatot.

Az antropológusok és szociológusok szerint itt a rasszizmus egy fajtája nyilvánul meg, amelynek alapja az az elképzelés, hogy a fehér ember szebb, mint a színes bőrű - ez a szemlélet voltaképpen a régi gyarmatosító rendszer maradványa.

Indiában az egyik kozmetikai cég helyi leányvállalata készített olyan reklámot, amely parázs vitákat vált ki. Bollywood leghíresebb sztárja a főszereplője és a történet arról szól, hogy kedvese, aki őt elhagyta, csak akkor tér vissza hozzá, ha a White Beauty-nek nevezett krémmel sikerül fehérebbé varázsolnia az arcát.

Több afrikai országban meg is tiltották egyes ilyen termékek forgalmazását, mint egészségre károsakat és kampányokat folytatnak a helyi esztétikai szépség felismerésére. Nincs könnyű dolguk, mert a fehér felsőbbrendűségét hirdető reklámok telítik a piacot.

Margaret Hunter, a kaliforniai egyetem szociológusa úgy véli, hogy a moziban, az interneten, a sajtóban előnyben részesítik a szőke, fehér bőrű nőt, és ez már nem is kulturális ideálként, hanem kulturális követelményként jelentkezik. Megfigyelései szerint ezek a reklámok leginkább a közép- és az alsó rétegekre hatnak.

Biztató jel, hogy az Egyesült Államokban a fekete polgárjogi mozgalom erőssége miatt az afrikai-amerikaiak között sokkal kevesebben akarnak hasonlítani a fehérekhez, mint az ázsiai bevándorlók soraiban. A mozgalom tudatosítja, hogy ez a gyarmati rendszer maradványa és harcol a színes bőrűek kisebbségi érzései ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×