eur:
389.56
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az embert nem védik a természetvédelmi területek?

Az elmúlt harminc évben hatszorosára nőtt a természetvédelmi területek nagysága világszerte. Ennek azonban nem örül mindenki, főleg azok, akiket a megélhetést jelentő földművelésben akadályozza meg az állatok fokozott védelmét szolgáló parkok kialakítása.

Egyesek, különösen Afrika esetében egyfajta újragyarmatosításnak vélik a folyamatot. Szerintük a rezervátumok elűzik a helyi lakosságot otthonaikból, és megakadályozzák, hogy hagyományosan műveljék földjeiket.

A kaliforniai Berkeley Egyetem most utánajárt az ügynek. A kutatók összesen 306 védett terület közvetlen környezetét vizsgálták Afrikában és Dél-Amerikában - és érdekes eredményekre jutottak. Kiderült ugyanis, hogy a védett területek létrehozása a helyi népességnek kedvez. A parkok határán lévő települések ugyanis csaknem kétszer olyan gyorsan növekednek, mint az országok többi részén.

Ez a fejlődés valószínűleg a parkok teremtette jobb munkalehetőségeknek és fejlettebb infrastruktúrának köszönhető - feltételezte George Wittemyer és csapata a Science című tudományos szaklapban.

További előny például, hogy a száraz időszakban a lakosság használhatja a védett területeket. Azok az észak-kenyai parasztok, akik csordáikat behajthatták a rezervátum itatóhelyeihez, jóval kevesebb állatot vesztettek el, mint kollégáik.

A natúrparkok létesítésének azonban árnyoldala is van - panaszolták a kutatók. A közelükben élő népesség növekedése ugyanis veszélyezteti a természetvédelmet és a biodiverzitást. A legtöbb erdőt például a védett területek környékén irtják ki. Azaz a parkok körüli fejlődés a sors fintoraként pont az élővilágot sodorja veszélybe, amelyet egyébként védeni hivatott.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×