eur:
388.84
usd:
360.25
bux:
68048.6
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megajachtokra méretezik a horvát kikötőket

Kinőtték a motoros jachtok és a vitorlások a horvát kikötőket, nemcsak férőhelyben, de már méretben is, mert egyre több nagy tengerjáró érkezik az adriai partokhoz.

A horvát kikötőkben közel 16 ezer hajó fér el a vízen és további ötezer a szárazdokkokban, és már 2006-ban is csaknem 14 ezer hajónak volt ezekben állandó kikötőhelye. Egyre többen érkeznek a partokhoz hajóval átutazóként, 2003-tól négy esztendő alatt csaknem megduplázódott a kikötőkben eltöltött vendégéjszakák száma, derül ki a Horvát Idegenforgalmi Közösség adataiból.

A kikötő-üzemeltetéssel foglalkozó horvát ACI hajózási társaságnak 21 jachtkikötője van a partok mentén, de az összesen 5700 férőhelyen már csaknem 3800 hajónak van állandó engedélye, ezért ma már nem ritka a "sorban állás" az újonnan érkező vízi járművek között. Az ACI tapasztalatai szerint folyamatosan nő a 30 méternél is hosszabb, sőt akár 150 métert is meghaladó óriáshajók vagy megajachtok száma, de ezek fogadására még szűkösebb a lehetőség.

A valódi luxuskategóriába tartozó, 10 millió eurós értéknél kezdődő nagyhajók mérete meghaladja a kikötői kapacitásokat, 20 évvel ezelőtt ugyanis 8 méter volt az Adrián hajózó járművek átlagos hossza, ma már viszont meghaladja a 12 métert. A horvát kikötő-üzemeltető társaság ezért is kezdett nagyarányú bővítésekbe a legfelkapottabb városokban.

Helikopter-leszállót is építenek

Az isztriai Iciciben lévő Marina Opatijában jelenleg 290 kikötőhely található, ott a már megkezdett bővítés, illetve a kikötővédő gát és a ponton hullámtörő gátak áthelyezése után hatvan, egyenként akár 50 méteres megajachtot tudnak majd fogadni, sőt, helikopter-leszállót is építenek. Tervezik a spliti kikötő átalakítását is a nagyhajók fogadására, és Dubrovnik, Skradin, Korcula és Rovinj jachtkikötőit is bővítik, ahol már eddig sem voltak ritka vendégek a méretes tengerjárók.

Trogirban és Pomerben a kikötők védőgátjainak felújítására születtek tervek, Splitben új fogadóépületet és üzlethelyiségeket építenek, Korculán pedig a kikötőben lévő apartmanszálló korszerűsítése és bővítése folyik. A legrégebbi horvát jachtkikötőben, Punatban már zajlik a részleges felújítás, Novigradban pedig az idei szezonra 365 férőhelyesre bővítették a kikötőt.

Kifejezetten a megajachtok fogadására épül amerikai közreműködéssel egy új, 80 millió eurós fejlesztéssel megvalósuló kikötő Sibenikben. A Prgin Hajózási Központ és a luxusjacht-kikötőket fejlesztő és irányító amerikai Island Global Yachting együttműködésével készül a Mandalina Megayacht kikötő, amely akár 80-100 méteres óriáshajóknak is helyet tud adni.

A hatalmas vízi járművek mellett egy kisebb hajók fogadására is alkalmas, 400 férőhelyes jachtkikötőt is építenek, és bevásárlóközpont, éttermek, sportpályák és wellness központ kialakítását is tervezik, mindezt egy már üzemelő luxushajó-szerviz közelében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×