eur:
389.58
usd:
361.9
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Nem volt mit ennünk, és rettegve lestük a varánuszokat"

Épen és egészségesen találtak rá szombaton arra az öt európai turistára, aki a héten tűnt el könnyűbúvárkodás közben az indonéziai Bali szigetének közelében. Az egyik túlélő beszámolója szerint két éjszakát töltöttek a lakatlan szigeten, nyers kagylót ettek, és rettegve lesték, nem támadják-e meg őket a varánuszok.

Az öt turistát - egy francia, egy svéd és három brit - elsodorták az áramlatok, és sokáig hánykolódtak a tengeren, mire sikerült kijutniuk egy elhagyatott sziget partjaira, 30 kilométerre a merülésük színhelyétől. Ott találtak rájuk szombaton.

A búvároknak a Bali szigetétől négyszáz kilométerre keletre fekvő Komodo Nemzeti Park parti vizeiben csütörtökön veszett nyoma. Keresésükre nagy erők bevetésével indultak a mentőalakulatok. Helikopterek is pásztázták az eltűnés helyszínét.

A 60 ezer hektárnyi szárazföldből és 120 ezer hektárnyi tengerrészből álló Komodo egyik nevezetessége a három méteres testhosszt is elérő óriás varánusz. Az állat életveszélyes, mert nem csupán gyors, de egyetlen, mégoly kicsi harapása is végzetes: a szájüregében ugyanis olyan kórokozó baktériumok élnek, amelyek a sebből a vérbe jutva pár napon belül vérmérgezést, majd halált okoznak.

A francia turista, a 31 éves Laurent Pinel számolt be a megpróbáltatásaikról. Mint mondta, nem volt mit enniük, csak néhány kagylót sikerült lekaparniuk a sziklákról.

Kövekkel dobálták a rettegett ragadozót

Jobban aggasztották azonban őket a varánuszok. "Csak ültünk a parton, és rettegtünk" - mesélte. S mint kiderült, nem is alaptalanul: egy varánusz meg is jelent a parton. A rettegett komodói sárkány szemlátomást zsákmánynak nézte ki őket, és nem volt semmiféle fegyverük; kövekkel dobálták meg, hogy elriasszák.

Elmondta azt is, hogy a csónakjukat egy erős hullám elsodorta. Kilenc órán keresztül harcoltak a hullámokkal, de aztán feladták: úgy döntöttek, nem úsznak tovább, hogy takarékoskodjanak az erejükkel, és csak sodortatták magukat az áramlatokkal.

Amikor megláttak a közelben egy szigetet, úgy döntöttek, tesznek még egy utolsó erőfeszítést, és megpróbálnak kiúszni - ez végül sikerült is.

Pinel szerint egyébként a körülményekhez képest valamennyien jó állapotban úszták meg a nem mindennapi kalandot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×