eur:
389.63
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Buborékban gyógyították az immunrendszer nélküli kisfiút

Két hónapig tartották "buborékban" azt a hétéves wales-i kisfiút, aki nagyon ritka immunbetegségben szenvedett. Az orvosok szerint már teljesen meggyógyult, így szaladgálhat és rosszalkodhat, mint egy igazi hétéves.

Rhys Harrist egy légmentes kamrában kezelték több héten keresztül, mivel a kemoterápia következtében az immunrendszere gyakorlatilag teljesen megsemmisült, és új csontvelőt kellett kapnia. A nyolchetes kezelés során szüleinek speciális köpenyt kellett viselniük, és bár felöltöztethették és megölelhették gyereküket, puszit nem adhattak neki.

A kisfiúnál korábban a Nemo nevű genetikai betegséget diagnosztizálták, ami teljesen megbénította immunrendszerét - ezért volt szükség a légmentes kamrára, ami elszigetelte a külvilágtól.

Az Egyesült Királyságban jelenleg 12 embert kezelnek ezzel a ritka kórral, ami évente átlagosan 25 embert betegít meg a szigetországban.

A hétéves kisfiú kezelése tavaly októberben kezdődött a newcastle-i kórházban, ahonnan szüleivel a héten távozhatott, miután az orvosok közölték velük: a kezelés sikeres volt, a kisfiú teljesen meggyógyult. Immunrendszere most már egészséges, és ugyanakkora esélye lesz elkapni bármilyen betegséget vagy fertőzést, mint normális kortársainak.

Rhys, aki csecsemőkorában agyhártyagyulladást kapott és elveszette hallását, most már élheti a kisgyerekek szokásos életét: futkorászhat és rosszalkodhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×