Egyesült államokbeli kutatók egy kísérlet során olyan hatóanyagot adtak az egereknek - az úgynevezett resveratrol molekulát -, amely a vörösborban és a kékszőlőben is megtalálható.
A kísérletbe olyan életkorban vonták be az állatokat, amely párthuzamba állítható az ember korával: középkoruktól idős korukig kapták a készítményt.
A kísérletben résztvevő egereknél gyengébb aktivitást mutattak azok a gének, amelyek az öregedésért felelősek.
A vegyület emellett ellensúlyozta például a kalóriadús táplálkozás mellékhatásait, ezzel is növelte az állatok várható élettartamát - állapították meg a Wisconsin-i Egyetem kutatói.
Az egészségtelen táplálás az egereknél hasonlóan negatív hatásokat eredményez, mint az embernél. A molekulát megkapó egereknél azonban a zsírban gazdag ételek fogyasztása nem okozott olyan egészségkárosodást, mint azoknál, akik nem kapták meg a vörösborban is meglévő hatóanyagot.
A resverator molekulát már korábban is vizsgálták a kutatók, és megállapították, hogy egyes állatfajoknál jelentősen gátolja az öregedést, a férgek és a legyek esetében például 30 százalékkal, míg a halaknál 60 százalékkal hosszabb életet eredményez rendszeres bevitelük.
Nem használt a sokkoló a késes tinédzser ellen, agyonlőtték