A D-vitamin segít a rákellenes küzdelemben, a napsütés pedig hozzájárul a D-vitamin képződéséhez. Csakhogy, ha túl sokat tartózkodunk a napon, az növeli a bőrbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát is.
Az előnyös vitaminfajta sok élelmiszerben megtalálható, csakhogy nem abban a formában, amely a daganatok megelőzése szempontjából előnyös lehet a szervezet számára - állapították meg kanadai kutatók.
A mellrákkal küzdő nők mindössze 24 százalékának van a szervezetében elegendő mennyiségű vitamin a diagnózis megállapításakor. Akiknél pedig nincs elegendő a jótékony tápanyagból, azoknak 73 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy belehalnak a betegségbe, a vitaminhiány ugyanis jelentősen közrejátszik a daganat növekedésének gyorsaságában.
A D-vitamin hiánya áttétek kialakulásához is hozzájárulhat - tartalmazza a tanulmány.
Azt már más kutatások is bebizonyították, hogy az északabbra élő népeknél gyakoribbak a rákos megbetegedések, mint a délieknél, igaz, ehhez hozzájárulnak az eltérő táplálkozási szokások is.