eur:
389.49
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A globális felmelegedés okolható az ételmérgezésért?

Az elmúlt években most először nő az ételmérgezéses esetek száma Nagy-Britanniában. Bár a jelenséget egyelőre nem tudják megmagyarázni, elképzelhető, hogy a globális felmelegedés van a háttérben.

A szalmonella és az E. koli fertőzéses esetek száma tíz százalékkal emelkedett 2005 és 2006 között a szigetországban, és 1,7 százalékkal többen, 68 ezren betegedtek meg ételmérgezés következtében.

2000 óta először emelkedett az ételmérgezéses esetek száma, így megfordult az évek óta kedvező trend - derült ki az élelembiztonsági hivatal (FSA) adataiból.

A legtöbb betegséget a szalmonella okozza, és az e baktérium okozta fertőzések száma nő a legnagyobb mértékben. A szalmonella elsősorban a tojásból és húsfélékből kerül a szervezetbe, kimondottan kedvez neki a meleg, a nedvesség és a közétkeztetés.

Az FSA szóvivője szerint nem tudják megmagyarázni a jelenség okát, de nagy valószínűséggel a klímaváltozás áll a háttérben; Nagy-Britanniában rekord meleg volt a 2006-os nyár, akárcsak az idei február.

A táplálkozási szakértők egyértelmű kapcsolatot vonnak a meleg időjárás és az ételfertőzések számának emelkedése között. A jó idő miatt például sokkal többen és gyakrabban sütnek húst roston a kertben, és ha nem elég körültekintően tárolják az ételt, kész a baj.

Az ételfertőzéses esetek becslések szerint 1,4 milliárd fontjába kerülnek az angol és a walesi gazdaságnak. Ebbe az összegbe beletartozik a betegek kórházi kezelésének költsége, valamint a kieső munkabér.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×