eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Mi a közös Oszama bin Ladenben, Bill Gatesben és Muhammad Aliban?

A britek a legzseniálisabbak - derült ki egy felmérésből, amelynek készítői összeállították annak a száz embernek a listáját, akik a legnagyobb hatással vannak a tudomány és a technológiai fejlődésére, az üzleti életben és a művészetekben. A száz élő zseni közül majdnem minden negyedik brit.

A száz élő zseni közül 24 a brit - köztük mindjárt a megosztott első helyen egy, Sir Tim Berners-Lee személyében, aki a world wide web szülőatyja.

Ez azt jelenti, hogy Nagy-Britanniában minden 2,5 milliomodik lakosra jut egy zseni - ezzel a szigetország megszerezte az első helyet a világ államainak képzeletbeli okossági rangsorában. Messze megelőzik az Egyesült Államokat, amely ugyan 43 zsenit ad - de ott csak 6,9 millió emberre jut egy lángész.

A zsenik listáját hat szakértőből álló bizottság állította össze. Azt "díjazták", mennyire kreatív és innovatív egy-egy személyiség valamilyen területen. Vannak persze meglepetések is: Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet vezetője például a 43. lett - ezt a többek között helyet Bill Gatesszel, a Microsoft társalapítójával és Muhammad Ali egykori nehézsúlyú ökölvívó világbajnokkal osztja meg.

A listát a Sycetincs nemzetközi tanácsadó cég készíttette. A zsenijelölteket 1-től 10-ig értékelték abból a szempontból, hogy mennyiben módosították a kor tudományos világképét, mennyire elismertek, milyen intellektuális hatalommal rendelkeznek, milyen jelentőségű újdonság fűződik a nevükhöz, illetve művészek esetén tevékenységük kulturális jelentőségét.

A cég a nyár folyamán 4000 brittől kért e-mailben véleményt arról, kit tartanak a tíz legnagyobb élő zseninek. Válaszul 1100 jelöltet kaptak - akiknek a 60 százaléka volt angol vagy amerikai, és ugyanennyien voltak közülük még életben.

Ebből állította össze a bizottság a százas listát, amelyet megtekinthet, ha ide kattint!


Az első tíz az élő zsenik listáján:

1. Albert Hoffman svájci kémikus
Tim Berners-Lee brit számítógép-tudós
3. George Soros amerikai befektető és filantróp
4. Matt Groening amerikai humorista, forgatókönyvíró
5. Nelson Mandela dél-afrikai politikus
Frederick Sanger brit kémikus
7. Dario Fo olasz író
Steven Hawking brit fizikus
9. Oscar Niemeyer brazil építész
Philip Glass amerikai zeneszerző
Grigorij Perelman orosz matematikus

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×