eur:
392.77
usd:
366.06
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Szobrot állítana az ország ellenfelének a londoni polgármester

Ken Livingstone londoni polgármester szerint az indiai függetlenségi mozgalmat vezető Mahatma Gandhi olyan fontos szerepet játszott Nagy-Britannia történetében, hogy szobrot kellene állítani neki a brit fővárosban.

Ken Livingstone egy rádióinterjúban kijelentette: India a brit történelem része volt, Mahatma Gandhi teljesítményét pedig meg kell őrizni.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy a korábban ugyancsak a Brit Birodalomhoz tartozó Dél-Afrika korábbi elnökének, a legendás Nelson Mandelának már van szobra Londonban, az alkotást tavaly leplezték le.

"Mahatma Gandhinak talán nagyobb befolyása volt a Brit Birodalomra, mint bárki másnak, hiszen vezetésével a birodalom kétharmada egyik napról a másikra függetlenné vált" - érvelt a brit főváros első embere, hozzátéve: ezer év múlva is biztosan tudják majd, ki volt ez az ember.

Passzív ellenálló

Mahatma Gandhi az indiai függetlenségi mozgalom spirituális és politikai vezetője volt, és bár India brit gyarmatosítóival szemben csak erőszakmentes módszerekkel küzdött, a brit hatóságok többször is börtönbe zárták.

India végül 1947-ben nyerte el függetlenségét, de a politikus erőfeszítései ellenére véres belharcok közepette, amelynek végén két országra, a muszlim Pakisztánra és a főként hindu Indiára szakadt.

Mahatma Gandhit 1948-ban egy szélsőséges hindu nacionalista Új-Delhiben agyonlőtte.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×