eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Üzenet az óceán közepéről: "Este megint megjelentek a cápák"

Meggyűlt a baja a cápákkal Ralph Tuijnnak - a holland férfi egyedül, külső segítség nélkül akarja megtenni a Peru és Ausztrália közötti 16 ezer kilométeres utat. A felén már túl van.

"Én már aludni tértem volna, de a cápa szerint korai volt még az idő; vidáman támadta meg újra és újra a hajót. Egész éjszaka nem hagyott nekem nyugtot" - számolt be a laptopján vezetetett naplóban a 35 éves dán utazó.

Tuijn márciusban indult el Peruból, és a reményei szerint szeptemberben érkezik meg Brisbane kikötőjébe - feltéve, hogy a cápák is ezt akarják. Naplója ugyanis tele van a cápatámadásokról szóló bejegyzésekkel.

"Este megint megjelentek a cápák. Egy órás szünetekkel négyszer támadták meg a hajót. Szokás szerint a kormánylapátot próbálta mindegyik leharapni" - jegyezte le egyik nap.

Az egyik cápa olyan kitartóan követi a hajót, hogy Tuijn "örökbe is fogadta", és elnevezte Gomulkának.

A cápák állandó érdeklődése már fizikai fájdalmat is okozott a férfinak: az egyik támadás alatt ugyanis véletlenül leforrázta a lábát, amikor éppen kávét akart készíteni magának. Ráadásul le sem tudta hűteni a sebet az óceánban, mert a cápa folyamatosan körözött a csónak körül.

"Fizikálisan jól vagyok, végig tudom csinálni, de mentálisan egyre nehezebb. Rossz egyedül" - írta naplójába az utazó, aki alig néhány hónappal az után indult útnak, hogy életét vesztette az ausztrál Andrew McAuley. Õ egyedül akart kajakkal átkelni Tasmániából Új-Zélandra.

A 39 éves ausztrál holtteste azóta sem kerül elő.

Tuijn egyébként nem öncélúan hajókázik: egy mumbay-i (Bombay) árvaház számára szeretne adományokat gyűjteni.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×