eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

"Csak ülök az irodámban, és újságot olvasok" - panaszkodik a tárca második embere

Harminc kenyai miniszter-helyettes levelet írt az államfőnek, amelyben arról panaszkodnak, hogy nincs munkájuk. "Csak ülök az irodámban, és újságot olvasok" - írta például a halászati tárca második embere, Abu Chiaba.

A vadvédelmi és turisztikai miniszter helyettese arról panaszkodott a BBC-nek, hogy információkat sem kap, a sajtóból kénytelen értesülni a politikai döntésekről. "Mindenki levegőnek néz" - panaszkodott Kalembe Ndile.

Amikor Mwai Kibaki 2002-ben átvette az elnöki posztot, kisebb és takarékosabb államot ígért, ehelyett tovább duzzasztotta az államapparátust, hogy kielégítse koalíciós partnereit. Így fordulhatott elő, hogy a 33,5 millió lakosú országban 33 minisztérium működik - 55 minisztere-helyettessel.

A költségvetésből csak az utóbbiak fizetésére és juttatásaira évente kilenc millió dollárt költenek. "Megígértük az adófizetőknek, hogy megdolgozunk a pénzünkért" - panaszkodnak most az érintettek, akik azt követelik az államfőtől, hogy határozza meg a munkakörüket.

A tárcavezetők közül többen - akik korábban maguk is miniszter-helyettesként "dolgoztak" - támogatják beosztottjaik kérését. A kenyaiak viszont azt nem értik, miért csak most zavarja a politikusokat, hogy nem dolgoznak meg a fizetésükért - éppen fél évvel a következő választások előtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×