eur:
390.08
usd:
356.88
bux:
72579.67
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Young man hands holding credit card and using phone
Nyitókép: seksan Mongkhonkhamsao / Getty Images

Már a rendőrség nevében is kaphatunk hamis üzeneteket

Ha be nem fizetett bírságra figyelmeztető üzenetet kap, amelyet látszólag a rendőrség küldött, ne kattintson az adatait megszerezni próbáló linkre!

Az adathalászok tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz: megtudni a személyes és bankkártya adatainkat anyagi haszonszerzés céljából. Egy hatóság nevében érkezett üzenetre általában mindenki felkapja a fejét. Ez lehet az oka annak, hogy a bűnözők a rendőrség nevében is gyakran küldenek megtévesztő SMS-eket. Ezek többnyire be nem fizetett közigazgatási bírságról, tilosban parkolásról vagy gyorshajtásról szólnak - írja a police.hu.

Az SMS egy linket tartalmaz, a linkre kattintva aztán egy, a rendőrség ügyintézési portáljára hasonlító, adathalász oldalra irányít (www.ugyintezes-policeportal.com), ahol elvileg rendezheti az érintett a bírság összegét.

A portál egy Miskolcon megtörtént esetet ismertet.

A sértett így mesélte el, miként próbálták meg átverni: „Egy ismeretlen mobilszámról 2024. április 25-én egy SMS üzenetet kaptam a rendőrség nevében, hogy büntetésem van, amit be kell fizetnem. Az üzenetben egy link volt található, amire én nem kattintottam rá, mert tudom, hogy a rendőrség nem SMS-ben küldi a papírokat. Mivel gyanúsnak tűnt, ezért felkerestem a rendőrség honlapját, ahol alátámasztották a kételyeimet, ezek után már biztos voltam benne, hogy csalás történt, ezért hívtam a rendőrséget.”

A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy soha nem kommunikál SMS-ben az ügyfeleivel. A személyes és banki adatai védelme érdekében fontos, hogy a rendőrség e-ügyintézési portálját kizárólag a https://ugyintezes.police.hu/ honlapcím beírásával éri el.

Címlapról ajánljuk
Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Nincs semmilyen időkorlát arra, hogy meddig kell kinevezni az új francia miniszterelnököt, illetve mikor kell megalakulnia az új kormánynak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely arról is beszélt, hogy Gabriel Attal ügyvivő kabinetjének jóval kevesebb jogosultságai, korlátozottabb lehetőségei vannak, a befektetők pedig egyre inkább elfordulnak a francia piactól, ami még nehezebb gazdasági helyzetet teremthet.

Litkey Farkas a Kékszalagról: ilyen időjárással még nem találkoztam, nem tudom, mi lesz

Európa legnagyobb tókerülő versenyén a 13-szoros győztes Litkey Farkas dobogós helyezéssel lenne elégedett, de szerinte legalább hat hajó a győzelemre is esélyes.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Javítani próbálnak a tőzsdék

Javítani próbálnak a tőzsdék

Jelentős esést szenvedtek el tegnap az amerikai tőzsdék, egyrészt folytatódott a nagy tech részvények felől a piac lemaradóbb részei felé történő rotáció, másrészt pedig csúnyán beleadtak a chipgyártók részvényeibe, miután arról szólóan jelentek meg hírek, hogy az Egyesült Államok szigorítaná az exportkorlátozásokat ezen termékek esetében. Ezek után az ázsiai tőzsdéken szintén jelentős esést lehetett megfigyelni, főleg a chipgyártáshoz kapcsolódó papírok esetében, ami pedig Európát illeti, itt már hangulatjavulás látszik a globális képhez képest.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×