INFORÁDIÓ
2023. január 27. péntek
Angelika

magas-tátra

síelés

síközpont

baleset

gondatlanság

Súlyos sérülést okozott egy magyar síelő, most bíróságon felel érte – videó

Súlyos sérülést okozott egy magyar síelő, most bíróságon felel érte – videó

Infostart

Súlyos sérüléshez vezetett a magyar síelő gondatlansága.

A gondatlan bűncselekmény elkövetőjével, egy középkorú magyar férfivel szemben a Gyöngyösi Járási Ügyészség emelt vádat a szlovák ügyészség által felajánlott büntetőeljárásban – olvasható a Heves Megyei Főügyészség közleményében.

A vádirat szerint a férfi 2019 márciusában Tátralomnicon síelt, a Magas-Tátrában, ahol az ottani síközpont pályáin sportolt. Egyik lesiklása során ki kellett kerülnie két, a pályán álló embert, ennek érdekében irányt váltott, ám a manővereit rosszul tervezte meg, mivel nem vette figyelembe, hogy egy másik pálya irányából egyenes vonalú, egyenletes mozgással érkezik feléje egy másik síelő, aki így elkerülhetetlenül keresztezte a vádlott nyomvonalát.

Erre úgy került sor, hogy a szlovák állampolgárságú nő átsiklott a vádlott síléceinek végén, majd az ebből adódó hirtelen lassulás folytán elesett és súlyos sérüléseket szenvedett.

A nyomozás során kirendelt szakértő megállapította, hogy a baleset elkerülhető lett volna, ha a vádlott betartja a síelőkre vonatkozó, a Magas-Tátrában érvényes – a sípályákon való viselkedés szabályait tartalmazó – Fehér kódex 2. és 3. pontjában megfogalmazott, részben a síelés irányát megszabó előírásokat, amik azt is rögzítik, hogy

minden síelő köteles a pálya jellegéhez és állapotához, a saját képességeihez és lehetőségeihez, a terephez, az időjárási és hóviszonyokhoz, valamint a sípályán található síelők számához igazítani a síelést és annak sebességét.

A férfi nem tanúsította a tőle elvárható figyelmet és körültekintést, gondatlansága pedig súlyos sérüléshez vezetett. A járási ügyészség erre az okozati láncolatra figyelemmel gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségével vádolja az elkövetőt.

Vádiratában az ügyészség – tárgyalás tartása esetén – pénzbüntetés kiszabására tett indítványt, de indítványozta azt is, hogy amennyiben a férfi az előkészítő ülésen a váddal egyezően beismeri a bűnösségét, úgy a bíróság büntetés helyett intézkedéssel 1 év 3 hónap időtartamban bocsássa őt próbára.

Nyitókép: OJO Images/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018