Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot


MÉG NEM VAGYOK 18 ÉVES

INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

állatkínzás

kutya

bántalmazás

állatvédelem

Ezer forintért ütött agyon kutyákat

Ezer forintért ütött agyon kutyákat

Infostart

A Heves Megyei Főügyészség közjogi szakága által benyújtott keresetek alapján az Egri Törvényszék két ügyben is eltiltotta az állattartástól a kutyákat bántalmazó alpereseket.

Korábban mindkét személlyel szemben büntetőeljárás indult állatkínzás bűntettének elkövetése miatt. Az egyik ügyben a Gyöngyösi Járási Ügyészség emelt vádat azzal a 43 éves nővel szemben, aki úgy kínozta a saját staffordshire terrier jellegű kutyáját, hogy azt tavaly nyáron hónapokon keresztül egy másfél méteres vasláncon a kerítéshez kötve tartotta a kisnánai ingatlanán. Az eb csak hosszas szenvedés után került kegyetlen gazdájától az állatvédők gondozásába.

A büntetőbíróság – ügyészi indítványra – 6 hónap, másfél évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki az elkövetővel szemben. A másik ügyben a rendőri nyomozást követően az Egri Járási Ügyészség vádolta állatkínzás bűntettével azt a 61 éves férfit, aki 1000 forintért ütött agyon két keverék kutyát 2021 nyarán Szentdomonkoson, majd az állatokat zsákba tette és bedobta egy vízelvezető árokba. Őt a büntetőbíróság szintén felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Az ügyészség mindkét ügy kapcsán vizsgálta azt is, hogy szükséges-e a terheltek állattartástól történő eltiltása, tekintettel arra, hogy cselekményeikkel súlyosan sértették az állatok védelmére és kíméletére vonatkozó külön szabályokat.

A Heves Megyei Főügyészség úgy ítélte meg, hogy az elkövetett cselekmények jellegére és az elkövetési magatartásokra tekintettel mind a nő, mind a férfi esetében indokolt a határozott idejű eltiltás, ezért ennek érdekében keresetet nyújtott be a törvényszékhez. Ez részletezte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvénynek, valamint a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendeletnek azokat a szigorú szabályait, melyeket az alperesek megsértettek a cselekményeikkel. Az ilyen jogsértések esetén jogosult ugyanis az ügyész keresetet indítani a tevékenységtől való eltiltás, illetőleg a tevékenységgel okozott kár megtérítése iránt.

A polgári bíróság helyt adott az ügyészi kereseteknek és a nőt 10 évre eltiltotta az ebtartástól, a férfit pedig öt évre az állattartástól – tájékoztatott a Heves Megyei Főügyészség.

Nyitókép: Forrás: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018