INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

napelem

repülőjegy

vádemelés

csalás

börtönbüntetés

Hetvenmilliót síbolt el a pofátlan csaló

Hetvenmilliót síbolt el a pofátlan csaló

Infostart

A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség két típusú csalás-sorozattal is vádol egy szlovák állampolgárságú férfit. Az ügynek összesen több mint 130 sértettje van, az okozott kár pedig meghaladja a 70 millió forintot.

A vádirat szerint a vádlott 2015 és 2017 között Magyarország területén környezetbarát, házi energiatermelő rendszer bérbeadását hirdette egy általa vezetett szlovákiai vállalkozás, valamint két magyarországi cég felhasználásával.

Az érdeklődőket megtévesztve, azt állította, hogy ez egy hőszivattyús rendszer, ami a háztetőre felszerelt napelem és egy szélkerék együtteséből áll. Előnye, hogy több energiát termel meg, mint amennyit a fogyasztó elhasznál, így a megtermelt többlet energiát a magyar áramszolgáltatónak értékesítik, az ebből befolyt összeg 10 százalékát pedig megkapja az érintett fogyasztó.

A megrendelőknek regisztrációs/csatlakozási díjat – napelemes rendszerenként 300–700 ezer forint közötti összeget – kellett fizetniük.

A vádlott az energiatermelő rendszert interneten, szórólapokon hirdette, valamint magyarországi üzletkötők közreműködését vette igénybe, akik a csalásról nem tudtak.

Az ígért környezetbarát házi energiatermelő rendszer tényleges kiépítése végül csak 3, bemutatóként szereplő háznál történt meg,

a rendszer telepítése ugyanis már a szerződések megkötésekor sem állt szándékában a vádlottnak.

A férfi tényleges célja az volt, hogy a sértettek tévedésbe ejtésével, a regisztrációs/csatlakozási díjként megfizetett összegeket megszerezze.

A vádirat szerint továbbá, a szlovák férfi 2013 novemberében belépett tulajdonosként egy a Thaiföldi Királyságban bejegyzett, búvároktatással foglakozó cégbe, majd később a cég egyik magyar tagjának azt állította hamisan, hogy üzletet kötött az Egyesült Arab Emírségekben található Dubaj hivatalos nemzetközi légitársaságával, az Emirates Airlines légitársasággal, ami azt jelenti, hogy a vádlott cégén keresztül olcsóbban lehet repülőjegyekhez jutni. A vádlott megkérte a magyar férfit, hogy a búvároktató cég közösségi oldalán tegyen közzé egy hirdetést, miszerint korlátozott számban, nagyon kedvezményesen,

395 euró/fő áron retúr repülőjegyet lehet vásárolni Bécs–Dubaj–Phuket útvonalra.

A hirdetésre jelentkezőknek a repülőjegy árát a vádlott szlovák cégének számlájára kellett átutalniuk.

A vádlott cége nem állt szerződéses kapcsolatban a légitársasággal, a vádlott célja a vád szerint a sértettek megtévesztése, és az általuk átutalt összegek megszerzése volt.

A kerületi ügyészség az ügyben összesen 135 rendbeli kisebb, illetve nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságra, a jelenleg is letartóztatásban lévő vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozva.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018