eur:
394.36
usd:
370.47
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Police.hu

Utánvétes levélben adta fel a biofüvet a vevőinek

Vádat emelt a Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség kereskedéssel, bűnszövetségben elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt egy 37 éves férfi ellen, aki 2017. november és december hónapjaiban összesen 1651 darab utánvétes postai küldeményben mintegy 24,5 millió forint értékű biofüvet értékesített a vevőinek.

A vádirat szerint a férfi módszere az volt, hogy ismeretlenül maradt bűntársaival egy webshopot működtettet, ahol különböző, a rendszeres fogyasztók körökben ismert fantázianeveken hirdette az árut.

A vádlott a csomagokat két budapesti postafiókban adta fel az ország minden pontjára a megrendelőinek, a borítékokon valótlan feladói adatokat szerepeltetett, és mivel nagy forgalmat lebonyolító ügyfélként a postai dolgozókkal rendszeresen találkozott, ezért nekik is álnéven mutatkozott be.

A tökéletes konspiráció érdekében továbbá a vevők által a postának utánvéttel kifizetett vételárat a vádlott és ismeretlenül maradt bűntársai egy nő nevére nyitott bankszámlára utaltatták a postával, majd a pénzt a lelepleződés elkerülése érdekében bankkártya használatával vették fel.

A bűncselekmény-sorozat elkövetésének két eset vetett véget.

Az egyik az volt, hogy a postai feldolgozás során megsérült egy levélküldemény és annak tartalma gyanús lett az éppen akkor szolgálatot teljesítő postai dolgozónak, aki értesítette a rendőrséget.

Egy másik – miskolci – esetben pedig a postai küldeményeket jövedéki szempontból ellenőrző NAV illetékesei fogtak gyanút, majd a kábítószer-kereső szolgálati kutyájuk jelzést is adott a küldemény valószínűsíthető tartalmáról.

A nyomozó hatóság a postai adatbázisból azonos álnéven történt csomagfeladásokat azonosította és végül a nyomozók így tudták bizonyítani

a másfél ezret is meghaladó esetszámot.

A 2018. márciusáig letartóztatásban, jelenleg szabadlábon védekező vádlott tettét a törvény 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×