INFORÁDIÓ
2021. április 18. vasárnap
Andrea, Ilma

fogolyszökés

fővárosi törvényszék

rendőrség

A Szent György Emlékérme a Fővárosi Törvényszékről február 15-én a biztonsági felügyelő megszerzett lőfegyverével megszökött 35 éves Sz. Károly elfogásában közreműködő rendőrök kitüntetésén a Rendőrségi Igazgatási Központ auditóriumában 2019. február 18-án. Balogh János országos rendőrfőkapitány Szent György Emlékérmével tüntette ki a 36 perc alatt történt elfogásban részt vevő rendőröket.

Kitüntették a törvényszékről megszökött rabot elfogó rendőröket

Infostart / MTI

35 perc alatt elfogták a veszélyes bűnözőt, akinél fegyver volt.

A Fővárosi Törvényszékről február 15-én a biztonsági felügyelő megszerzett lőfegyverével megszökött 35 éves férfi elfogásában közreműködő rendőrök a Rendőrségi Igazgatási Központ auditóriumában Balogh János országos rendőrfőkapitánytól vehették át a Szent György Emlékérmet.

Terdik Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetője hangsúlyozta: a tevékenységirányítási központ gyors helyzetfelismerése, az információk gyors átadása, a pontos helyzetfelismerés, a rendőrök higgadtsága az üldözés során hozzájárult, hogy sem civilek, sem rendőrök nem sérültek meg.

Az elkövetőt 35 percen belül elfogták, a férfi ezalatt nyolc különféle bűncselekményt követett el.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a férfi múlt pénteken, a Fővárosi Törvényszék V. kerületi, Markó utcai épületében ítélethirdetés után támadta meg a biztonsági felügyelőt, akinek a fegyverét is sikerült elvennie.

A szökött rab az épületből kiérve megállított egy autót, és vezetőjét fegyverrel kényszerítette arra, hogy segítse a menekülésben.

A rendőrség ezután elrendelte a főváros rendőri zárását, és hajszát indított a menekülő férfi elfogására.

A szökevény keresésébe bekapcsolódó rendőrök a Hungária körúton figyeltek fel a Nissanra, látták azt is, hogy a szökött rab fegyvert fog a gépkocsivezető fejéhez. A hajszáról, a rendőrség beszámolójáról részletesen itt írtunk.

A rabot végül a XV. kerületi Szentmihályi út és Nyírpalota út kereszteződésénél sikerült feltartóztatni.

Mivel a rendőrök felszólítására, majd figyelmeztető lövéseire nem állt meg, a rendőrök többször rálőttek a férfira, majd elfogták. A mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték a férfit a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetbe. Szakszerű ellátása megtörtént, állapotát stabilizálták, az intenzív osztályon ápolják.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szerint nem hibázott a felügyelő, akinek elvette a fegyverét az elítélt, mert

a bírósági tárgyalás elején az eljáró bíró úgy rendelkezett: vegyék le a bilincset a fogvatartott kezéről.

Az elítélt ezt kihasználva támadta meg az őt előállító biztonsági felügyelőt. A bíróság pedig korábban közölte: szabályosan járt el a bíróság, amikor úgy rendelkezett, hogy ha nincs akadálya, az előállító büntetés-végrehajtási őr vegye le a vádlott kezéről a bilincset, hiszen ilyen esetekben is rajta marad a fogoly kezén az úgynevezett vezetőbilincs, amivel a büntetés-végrehajtási őr akadályozni tudja "a nem helyénvaló mozgását.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018