eur:
395.11
usd:
371.49
bux:
66355.42
2024. április 16. kedd Csongor
Rendőrök helyszínelnek a XIV. kerületi Szentmihályi út és Nyírpalota út kereszteződésénél 2019. február 15-én, miután a helyszínen elfogták azt a férfit, aki az ítélethirdetést követően megszökött a Fővárosi Törvényszék egyik tárgyalóterméből.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Fogva tartási helyzet: óriási emberhiányt lát az ügyvéd

Bátki Pál szerint olyan előkészületet igényel egy-egy fogvatartott szállítása, amit a jelenlegi erőforrások mellett nagyon nehéz elvárni, ez vezetett szerinte a legutóbbi budapesti fogolyszökéshez.

A Fővárosi Törvényszékről tárgyalása végén megszökött, majd csak egy autós üldözés során ártalmatlanított fogoly kapcsán számos kérdés felmerül.

Az InfoRádiónak nyilatkozó Bátki Pál ügyvéd szerint az, hogy egy fogvatartottal kapcsolatban milyen szabályokat kell betartani, eléggé differenciált: van egy olyan besorolás, hogy milyen büntetési fokozatban (fegyház, börtön, fogház) van az illető, és ezen belül is létezik kockázati besorolás (bűncselekménytípus, pszichés állapot), a kettő "szorzata" adja meg, kivel miként kell bánni a büntetés-végrehajtási intézeten belül, illetve például a szállítása során milyen eszközöket (vezetőszár, lábbilincs, felfegyverzett őr) kell alkalmazni.

A konkrét ügyben lefolytatott belső vizsgálat megállapította, hogy a férfit vezető felügyelő őr nem hibázott. Erre reagálva Bátki Pál elmondta, az ő praxisában példátlan, hogy egy fogvatartott egy tárgyaláson az őt kísérő őrrel vagy akár a bíróval tettlegességig fejuló konfliktusba keveredett volna, de azt gondolja, "szinte bele volt kódolva a jelenlegi állapotokba" az, ami végül bekövetkezett az említett esetben.

"Inkább azt lehetett eddig tapasztalni, hogy egyre inkább késve kezdődtek a tárgyalások, mert a bíró nem tudta időre előállítani a fogvatartottakat, és

a bírói kérdésre, hogy miért késtek a tárgyalásokról fél-háromnegyed órákat, az a válasz, hogy emberhiány"

- mondta Bátki Pál, aki szerint hatalmas előkészületet igényel egy-egy esetben a kocsik biztosítása, ezt az emberhiányt viszont már az ő ügyfelei is látják.

"Például a börtönben szintenként, 25-30 zárkánként van egy felügyelő, de éjszakánként és hétvégenként van, hogy három szintre jut egy-egy ember, ez abszurdum" - írta le az emberhiányt az ügyvéd.

Szerinte ez csak lecsapódott a mostani eseményben, a helyzetnek pedig megítélése szerint az a felelőse, aki ezeket az állapotokat előidézte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×