INFORÁDIÓ
2022. január 26. szerda
Paula, Vanda

fogoly

börtön

bátki pál

szökés

Rendőrök helyszínelnek a XIV. kerületi Szentmihályi út és Nyírpalota út kereszteződésénél 2019. február 15-én, miután a helyszínen elfogták azt a férfit, aki az ítélethirdetést követően megszökött a Fővárosi Törvényszék egyik tárgyalóterméből.

Fogva tartási helyzet: óriási emberhiányt lát az ügyvéd

Bátki Pál szerint olyan előkészületet igényel egy-egy fogvatartott szállítása, amit a jelenlegi erőforrások mellett nagyon nehéz elvárni, ez vezetett szerinte a legutóbbi budapesti fogolyszökéshez.

A Fővárosi Törvényszékről tárgyalása végén megszökött, majd csak egy autós üldözés során ártalmatlanított fogoly kapcsán számos kérdés felmerül.

Az InfoRádiónak nyilatkozó Bátki Pál ügyvéd szerint az, hogy egy fogvatartottal kapcsolatban milyen szabályokat kell betartani, eléggé differenciált: van egy olyan besorolás, hogy milyen büntetési fokozatban (fegyház, börtön, fogház) van az illető, és ezen belül is létezik kockázati besorolás (bűncselekménytípus, pszichés állapot), a kettő "szorzata" adja meg, kivel miként kell bánni a büntetés-végrehajtási intézeten belül, illetve például a szállítása során milyen eszközöket (vezetőszár, lábbilincs, felfegyverzett őr) kell alkalmazni.

A konkrét ügyben lefolytatott belső vizsgálat megállapította, hogy a férfit vezető felügyelő őr nem hibázott. Erre reagálva Bátki Pál elmondta, az ő praxisában példátlan, hogy egy fogvatartott egy tárgyaláson az őt kísérő őrrel vagy akár a bíróval tettlegességig fejuló konfliktusba keveredett volna, de azt gondolja, "szinte bele volt kódolva a jelenlegi állapotokba" az, ami végül bekövetkezett az említett esetben.

"Inkább azt lehetett eddig tapasztalni, hogy egyre inkább késve kezdődtek a tárgyalások, mert a bíró nem tudta időre előállítani a fogvatartottakat, és

a bírói kérdésre, hogy miért késtek a tárgyalásokról fél-háromnegyed órákat, az a válasz, hogy emberhiány"

- mondta Bátki Pál, aki szerint hatalmas előkészületet igényel egy-egy esetben a kocsik biztosítása, ezt az emberhiányt viszont már az ő ügyfelei is látják.

"Például a börtönben szintenként, 25-30 zárkánként van egy felügyelő, de éjszakánként és hétvégenként van, hogy három szintre jut egy-egy ember, ez abszurdum" - írta le az emberhiányt az ügyvéd.

Szerinte ez csak lecsapódott a mostani eseményben, a helyzetnek pedig megítélése szerint az a felelőse, aki ezeket az állapotokat előidézte.

Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Kapcsolódó hang

Az őrzés szabályai - Bátki Pál
 
Civil fegyverhasználat - Szebenyi István
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018