eur:
394.3
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Felfüggesztették a nyomozást a Seuso-kincsek megtalálójának meggyilkolása ügyében

Felfüggesztette a nyomozást a rendőrség a Seuso-kincseket felfedező férfi meggyilkolásának ügyében, így a harmincnyolc éves rejtély megoldására továbbra is várni kell - írta a Magyar Hírlap hétfőn.

A lap információját a rendőrség megerősítette, ám mivel a nyomozás folytatásának lehetősége továbbra is fennáll, bővebb tájékoztatást nem adtak.

A Seuso-kincseket megtaláló Sümegh József ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytatott nyomozást ismeretlen tettes ellen. A férfit 1980-ban gyilkolták meg Polgárdiban, holttestét egy pincében fedezték fel, mellette egy kiásott gödröt találtak a nyomozók, ami vélhetően a később Seuso-kincseknek elnevezett római ezüst edénykészlet rejtekhelye lehetett. A vizsgálat akkoriban öngyilkosságot állapított meg, ám a rendszerváltoztatást követően a Legfőbb Ügyészség újabb nyomozást rendelt el, amely szerint a férfi gyilkosság áldozata lett, az általa megtalált nagy értékű ezüst lelet pedig eltűnt - idézte fel a napilap.

Sümegh József amatőr kincskeresőként kutatta a római emlékeket. Halála után a Seuso-kincseknek jó időre nyomuk veszett, a nyolcvanas években előbb Nyugat-Európában, majd az Egyesült Államokban tűntek fel. Hosszas pereskedés és tárgyalássorozat után a kincs ma biztosan ismert tizennégy darabja visszakerült Magyarországra, jelenleg a Nemzeti Múzeumban tekinthető meg.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×