eur:
394.07
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Róma, 2011. július 29.Apolló (b) és egy kentaur (j) képén, egy ókori mozaik részletein dolgoznak régészek a római Oppius-domb mélyén. A mozaik egy, valamikor az i. sz. 64 és 109 között épített, 16 méter hosszú és legalább 2 méter magas falat díszített, és feltehetőleg a 98 és 117 között uralkodó Traianus császár fürdőit tartó alagútban állt. A mozaik egy múzsát is ábrázol, Apolló kitharát tartó figurája meztelen, csak a vállát borítja lepel. Régészek feltételezik, hogy a fal akár 8 méter mélységig is lenyúlhat a föld alatt. (MTI/EPA/Massimo Percossi)
Nyitókép: Massimo Percossi

Most minden kiderül a Seuso-kincsekről

Úgynevezett archeometriai kutatással vizsgálják magyar tudósok a késő római korból származó Seuso-kincset. A részletekről az InfoRádió "Szigma - A holnap világa" című magazinműsorában Bajnóczi Bernadett, az MTA CSFK Földtani és Geokémiai Intézet munkatársa beszélt.

Az archeometriai kutatások nemzetközileg is elismertek, ám a Seuso-kincseket ezzel a módszerrel még senki nem vizsgálta. De mit is jelent az archeometria?

A műtárgyakat természettudományos (elsősorban, fizikai, kémiai és egyéb anyagvizsgálati) módszerrel vizsgálják a kutatók.

Magyar tudósok most erre tettek kísérletet.

"Alapvetően első lépésben roncsolásmentes vizsgálatokat végeztünk. A kémiai összetételét adjuk meg a tárgyaknak, egy nagyon egyszerű, gyors módszerrel. Nem mindenki fogadja el ezt a módszert, de arra nagyon jó, hogy összehasonlítsuk a különböző tárgyakat egymással. Mennyire egyformák, mennyire különbözőek , illetve a különböző részeit egy-egy adott tárgynak megvizsgáljuk hogy mennyire térnek el, vagy mennyire azonosak" - mondta Bajnóczi Bernadett, az MTA CSFK Földtani és Geokémiai Intézet munkatársa.

A Dionüszosz-kancsó talpa és teste például azonos öntvényből készült. A geometrikus kancsóknál a talp és a test különböző típusú öntvényből készült. Ez azt jelenti, hogy nem egyforma a réztartalmuk. A talpnak ebben az esetben nagyobb a réztartalma, nyilván a nagyobb ellenálló képesség miatt. A Dionüszosz-kancsónál nincs különbség a talp és a test között.

Ezzel a módszerrel a tudósok segíthetik a régész-művészettörténész kollégákat. Megerősítik az ő megállapításaikat, illetve még finomítják is.

"Azt kimutattuk és megerősítettük a korábbi vizsgálatoknál is, hogy mindegyik tárgy nagy tisztaságú ezüstből készült, ahogy ez jellemző a késő római kori tárgyakra."

Egy izotópos vizsgálattal lehet megállapítani azt, hogy honnan származik az ezüst. Ennél a vizsgálatnál az ólomnak a különböző izotópjait mérik meg. Pici mintákat kell levenni az adott tárgyból, és azon meg kell mérni az ólom különböző izotópjait és koncentrációját. Az adatokat hasonlítani kell egy adatbázishoz, hogy be lehessen határolni azt, melyik lehetett az a régió, ahol ezt az ércet bányászhatták - tette hozzá a szakértő.

A vizsgálatok még nem fejeződtek be, hiszen csak az első hét tárgyon történtek meg, de a szakértő szerint feltehetőleg a balkáni régióból származik ez az érc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×