eur:
394.34
usd:
369.64
bux:
65189.79
2024. április 19. péntek Emma
Baán László: csak kompenzációt fizettünk a Seuso-kincsekért

Baán László: csak kompenzációt fizettünk a Seuso-kincsekért

Augusztus végéig a Parlamentben lehet megnézni a Seuso-kincseket, utána pedig a Nemzeti Múzeumba kerülnek a Magyarországra visszahozott késő-római kori ezüst-kincsek. A tárgyalásokat vezető Baán László szerint a becsült piaci ár töredékéért sikerült visszaszerezni a kivételes műkincseket.

"Magyar földből kerültek ki ezek a kincsek, tehát törvény szerint is Magyarországot illetik. Egy olyan műtárgy-együttesről van szó, amely a maga nevében a legjobbak közé tartozik a világon, hiszen a késő-római ötvösművészeti leletek közül a legértékesebbnek minősül nemzetközi összehasonlításban is. Ilyen értékű lelet nemhogy az országban nem volt eddig, hanem a világon is párját ritkítja" - mondta az InfoRádiónak a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

A leletegyüttes arról az időről tanúskodik, amikor Magyarország mai területe Pannóniaként része volt a Római birodalomnak, sőt számos császár is került ki innen.

"Annak a történelmi kontinuitásnak, amelynek Magyarország is része, egy nagyon fontos előzménye, tehát nem véletlen, hogy amióta a kincs napvilágra került és egyértelművé vált, hogy innen származott el, minden magyar kormány megpróbálta megszerezni. Hál' istennek 2014-ben és most 2017-ben véglegesen sikerült" - mondta Baán László.

"Két magánbirtokossal kellett tárgyalni - a birtokos szót használom, hiszen a magyar kormány a tulajdonjogáról sosem mondott le. Ezen a bázison is tárgyaltunk a birtokosokkal, és végül a két csoporttal sikerült mindkét alkalommal egy olyan megállapodást létrehozni, amelyben a magyar állam alap álláspontját - hogy ő a tulajdonos -, nem is vitatták" - idézte fel Baán László.

Éppen ezért

nem is vételárat fizettek a műtárgyakért, hanem egyfajta kompenzációs összeget azokért a költségekért, amelyeket a birtokosok teljesítettek

az évtizedek alatt, a míg a birtokukban voltak a műtárgyak. A kifizetett összeg tehát lényegesen alacsonyabb, mint a vételár lenne.

"Egy 15 és egy 25 millió eurós kompenzációról beszélünk, összesen mintegy 3 millió euró. Az tudható, hogy 1990-ben mai áron 100 millió eurós kikiáltási áron tervezték eladni ezt a műtárgy-együttest. Tekintve, hogy unikális a világon, nemhogy a műkincspiacon, még a múzeumok birtokában sincs ekkora értékű műtárgyegyüttes a késő-római korból - ezüstkészlet -, ezért valahol 150-200 millió euró közötti vételár volt valószínűsíthető. Ennek tehát töredékéért sikerült visszahozni Magyarországra az innen elkerült műkincseket" - mondta a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×