INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

fővárosi főügyészség

vádemelés

adóhatósági vezető

ügyvéd

Vádat emeltek egy volt adóhatósági vezető és egy ügyvéd ellen

InfoRádió / MTI

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy volt adóhatósági vezetővel szemben, aki a vád szerint ügyvéd ismerőse kérésére jogosulatlanul kért le adatokat az adóhatóság nyilvántartásából - közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

Ibolya Tibor főügyész közleményében azt írta: a vádirat szerint az ügy elsőrendű vádlottja 2010 őszétől vezető beosztású adóhatósági tisztviselőként Budapesten dolgozott, munkakörének ellátásánál hozzáfért az adóhatóság irataihoz és nyilvántartási rendszereihez.

Az ügy másodrendű vádlottja ügyvédként tevékenykedett.

A vád szerint az ügyvéd 2011 októbere és 2012 februárja között rávette az elsőrendű vádlottat arra, hogy az általa meghatározott cégeknek nézzen utána az adóhatóságnál, kísérje figyelemmel a velük kapcsolatos adóhatósági eljárásokat, és minderről tájékoztassa, hogy ezen belső információk felhasználásával jogtalan előnyre tehessen szert az ügyfeleinél.

Az adóhatóságnál vezető beosztásban dolgozó elsőrendű vádlott az adóhatósági nyilvántartásokhoz való hozzáférési jogát kihasználva, kötelezettségeit megszegve, törvényes alap nélkül rendszeresen kért le jogtalanul adatokat az ügyvéd által meghatározott hat cégről, az eredményről pedig telefonon tájékoztatta a másodrendű vádlottat, ezáltal jogtalan előnyt biztosítva neki.

A Fővárosi Főügyészség a volt adóhatósági vezetőt hatrendbeli hivatali visszaéléssel, ügyvéd társát pedig ezen bűncselekményekre felbujtással vádolja.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018