eur:
395.58
usd:
364.48
bux:
66319.5
2024. március 5. kedd Adorján, Adrián
Ifj. Balzsay Károly, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Magyar Ökölvívó Szakszövetség sajtóreggelijén a fővárosi Vigadó Éttreremben 2017. április 19-én.MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kétszer győzte le a rákot a magyar profi bokszvilágbajnok

Balzsay Károlynál először 2014-ben diagnosztizáltak daganatos betegséget. Ez 2018-ban kiújult. Most azt mondja, hogy 9 év után tünetmentes.

Balzsay Károly 2009-ben szerezte meg a WBO nagyközépsúlyú világbajnoki címét. Ekkor 30 éves volt. 2014-ben lett először rosszul, 8 hónapig járt kezelésre és akkor úgy tűnt, hogy meggyógyult.

Az ökölvívó 2018-ra már nagyjából lelkileg is túl volt a traumán, miután elsőre sikerült legyőznie a limfómát. Másodjára már csontvelő-átültetésre volt szüksége. A Telex egyik podcastjában beszélt a küzdelméről.

Ebből kiderül, hogy a profi sportember az orvosi utasítást akkurátusan végrehajtó beteg mintapéldánya. Nem állt le vitatkozni a kezelés részleteiről és időzítéséről az orvosokkal, hanem a ring kemény világán edződve szó nélkül tette, amit kell.

Kezelőorvosa, dr. Bátai Árpád szerint Balzsayval végig kifogástalanul „összedolgoztak”, ez pedig egy ilyen agresszív, gyorsan terjedő betegségnél, amilyen a limfóma, akár életmentő lehet. Az edzéstervbe végül úgy épültek be a kemó kezelések, hogy sokáig semmilyen sporteseményt nem kellett lemondani.

Legnagyobb dilemmája mindvégig az volt, mi lesz, ha felesége egyedül marad kislányaikkal. Először 80, majd

másodszor már csak 50 százalékos túlélési valószínűséget prognosztizált Bátai doktor,

amivel még egy élsportolónak is rettenetes érzés lehet szembenézni.

Hogy egyszer és mindenkorra elejét vegyék a kórnak, orvosainak nem volt más választása, mint a saját vérképző őssejtbeültetés, ami újraindítja a csontvelő termelődését. Mivel az immunrendszer ilyenkor lenullázódik, nagy a fertőzés veszélye, így a pácienst hosszú hetekig steril szobába helyezik, amíg a transzplantáció után immunrendszere ismét tökéletesen működik.

A „szobafogság” alatt változatosan múlatta az ilyenkor erősen belassuló időt. Például intenzív munkával, mármint ökölvívó egyesülete, a Budapesti Honvéd aktuális ügyeinek home office jellegű elintézésével, szigorúan sterilizált laptop és mobil segítségével.

Kálváriájáról egyébként egy évvel ezelőtt is beszélt már. A Palikék Világa by Manna című műsorban azt fogalmazta meg tanulságul, hogy sokat tanult a történtekből:: higgadtságot, nyugalmat, magabiztosságot, visszafogottságot és mindent összevetve úgy érzi: sokkal tapasztaltabb, bölcsebb lett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×