eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jogtudatosabbak a gyerekek - kevesebb az iskolai garázdaság

A bűncselekmények közül leginkább garázdaság és lopás fordul elő oktatási intézményekben. Tavaly 300 ilyen ügy volt, míg 2011-ben még több mint ezer ilyen eset történt - mondta el az InfoRádiónak Monostoriné Vass Anikó, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának ifjúsági referense.A szakember szerint a javuló tendencia annak is köszönhető, hogy egyre jogtudatosabbak a gyerekek.

Az oktatási intézményekben a bűncselekmények közül leggyakrabban a garázdaság, a lopás és a testi sértés fordul elő. Ezeket döntő többségében egymás sérelmére követik el a gyermekek - számolt be az ifjúsági referens.

Elmondta, hogy ezek közül is a garázdaság fordul elő a legnagyobb számban az iskolákban. 2011-ben a gyermekkorúak 1023 esetben váltak garázdaság sértettjévé, 2012-ben 147, 2013-ban pedig mintegy 300 ilyen eset történt.

A csökkenés oka az, hogy egyre inkább jogtudatosak a gyerekeink már 14 év alatt is - mutatott rá Monostoriné Vass Anikó.

Emlékeztetett arra, hogy a DADA programon keresztül a rendőrség számos oktatási intézményben jelen van. Az oktatásokon azt is elmondják, hogy milyen egy rendőrségi eljárás, milyen szabályok érvényesek a gyermekekre és a fiatalkorúakra, hogyan kell egy rendőrségi eljáráson részt venni, milyen pozícióban, és annak milyen következményei lehetnek.

A súlyosabb esetek közül a könnyű testi sértés a leggyakoribb, súlyos testi sértés ennél jóval kevesebb alkalommal történt. A legsúlyosabb iskolai bűncselekmény emberölés kísérlete volt: 2012-ben két, 2013-ban pedig egy ilyen esetet jelentettek.

Hanganyag: Kálló

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×