INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Jogtudatosabbak a gyerekek - kevesebb az iskolai garázdaság

Infostart / InfoRádió
A bűncselekmények közül leginkább garázdaság és lopás fordul elő oktatási intézményekben. Tavaly 300 ilyen ügy volt, míg 2011-ben még több mint ezer ilyen eset történt - mondta el az InfoRádiónak Monostoriné Vass Anikó, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának ifjúsági referense.A szakember szerint a javuló tendencia annak is köszönhető, hogy egyre jogtudatosabbak a gyerekek.

Az oktatási intézményekben a bűncselekmények közül leggyakrabban a garázdaság, a lopás és a testi sértés fordul elő. Ezeket döntő többségében egymás sérelmére követik el a gyermekek - számolt be az ifjúsági referens.

Elmondta, hogy ezek közül is a garázdaság fordul elő a legnagyobb számban az iskolákban. 2011-ben a gyermekkorúak 1023 esetben váltak garázdaság sértettjévé, 2012-ben 147, 2013-ban pedig mintegy 300 ilyen eset történt.

A csökkenés oka az, hogy egyre inkább jogtudatosak a gyerekeink már 14 év alatt is - mutatott rá Monostoriné Vass Anikó.

Emlékeztetett arra, hogy a DADA programon keresztül a rendőrség számos oktatási intézményben jelen van. Az oktatásokon azt is elmondják, hogy milyen egy rendőrségi eljárás, milyen szabályok érvényesek a gyermekekre és a fiatalkorúakra, hogyan kell egy rendőrségi eljáráson részt venni, milyen pozícióban, és annak milyen következményei lehetnek.

A súlyosabb esetek közül a könnyű testi sértés a leggyakoribb, súlyos testi sértés ennél jóval kevesebb alkalommal történt. A legsúlyosabb iskolai bűncselekmény emberölés kísérlete volt: 2012-ben két, 2013-ban pedig egy ilyen esetet jelentettek.

Hanganyag: Kálló


A címlapról ajánljuk