eur:
390.64
usd:
366.1
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Tíz nap, amikor mégsem jött el a világvége

A világvégét hozza el a nagy hadronütköztető beindítása - gondolták sokan, ám előttük már akadt számtalan ember, aki megjósolta az ítéletnapot. Mindeddig sikertelenül.

Mielőtt szerda délelőtt beindították volna az Európai Részecskefizikai Kutatóközpont, a CERN szupergyorsítóját, a nagy hadronütköztetőt, rengetegen találgatták, vajon mi lesz, ha amikor először ütköznek a protonnyalábok a 27 kilométer hosszú alagútban.

Akadtak, akik attól tartottak, hogy a kísérlet során - amelynek célja, hogy többet tudjunk meg az ősrobbanás utáni állapotokról - sok kisebb fekete lyuk jön létre, vagy akár egy nagyobb, amely elnyelheti a Földet.

Nem ez az első alkalom, hogy fizikai kísérletek előtt ilyen találgatások jelentek meg, és bolygónk pusztulását sem először jósolták meg. Íme a tíz legemlékezetesebb dátum azok közül, amelyekről azt gondolták, hogy akkor jön el az apokalipszis.

1. A legrégebbi írás, amelyben a világ végének eljövetelét jósolták meg, egy időszámításunk előtt 2800 tájáról származó asszír agyagtáblán maradt meg: "Világunk elkorcsosulóban van, a jelek arra utalnak, hogy egyre gyorsabban közeledik a vég. A megvesztegetés és a korrupció mindennapos."

2. A Bibliában, Máté evangéliumában is szó esik az apokalipszisről. A 16:28-as szakaszban Jézus így szól tanítványaihoz: "Bizony mondom néktek: Azok között, a kik itt állanak, vannak némelyek, a kik nem kóstolják meg a halált a míg meg nem látják az embernek Fiát eljőni az ő országában." Ez nyilvánvaló célzás arra, hogy az ítélet napja még a beszédnél jelenlévők életében eljön. A Jelenések Könyve (22:12) ugyancsak inkább közelebbi, mintsem távolabbi időpontot jelöl meg a Föld pusztulására: "Hamarosan eljövök, s velem lesz a jutalmam, hogy mindenkinek megfizessek tettei szerint."

3. III. Ince pápa (1161-1216) is megjósolta az Úr második eljövetelét: szerinte erre 1284-ben került volna sor. Kalkulációjának alapja két szám volt: a muzulmán vallás megjelenésének dátumához hozzáadott 666-ot.

4. Hatalmas pánikot keltett néhány brit csillagjós bejelentése: a második nagy árvíz - az első, néhány kivétellel, elpusztította az emberiséget - forrása a Temze lesz, a katasztrófa pedig 1524. február 1-jén következik be. A hír hallatán 20 ezer ember menekült el a környékről és húzta meg magát magasabban fekvő helyeken. Nemcsak a britek, hanem egy német csillagász és matematikus számítása sem jött be: Johannes Stöffler ugyancsak februárra, ám egy későbbi napra jósolta a világvégét.5. Nem csoda, hogy sokan 1666-ra várták az apokalipszist. Már az évszám is gyanús volt, hiszen a 666-ost a Jelenések Könyvében leírt fenevad számának tartják, ám ehhez még jött a pestisjárvány kitörése Angliában, és a nagy tűzvész a szigetország fővárosában, amikor London épületeinek 80 százaléka a tűz martalékává vált.

6. Charles Wesley, a metodista egyház alapítója 1794-re várta, hogy minden véget érjen, míg testvére, John később azt jósolta, hogy az apokalipszis 1836-ban jön el.

7. Joanna Southcott teljesen biztos volt abban, hogy az új megváltót hordja a szíve alatt, akinek 1814. december 25-én ad majd életet, és a tény, hogy még szűz volt, és elmúlt már hatvanéves, nem késztette állítása átgondolására. Abban, hogy valami fontos fog történni vele karácsony napján, nem tévedett: meghalt. Ennek ellenére követői továbbra is hittek szavaiban, egészen 1927-ig. Akkor nyitottak ki ugyanis egy dobozkát, amelyről úgy tudták, fontos üzenetet tartalmaz Joannától. A szelencét Grantham püspökének jelenlétében nyitották fel, ám nem volt benne más, csak egy lottószelvény.

8. Bár számos beszámolóban esett szó elvonulásáról - amit korábban nem kísért hisztéria -, a Halley-üstökös 1910. május 18-i megjelenésről azt tartották, hogy fenyegeti az emberiséget. Elterjedt ugyanis a hír, hogy az égitest csóvájából veszélyes anyagok párolognak el. Ez volt talán az első alkalom, hogy az apokalipszistől való félelem nem valami vallásos babonaságon, hanem tudományos tényeken alapult. Különös, hogy Mark Twain amerikai író az üstökös 1835-ös megjelenésekor született, és helyesen jósolta meg, hogy annak 1910-es visszatérésekor ér véget az élete.

9. Az igehirdető Rollen Stewart, aki azzal vált híressé, hogy különböző nyilvános eseményeken saját készítésű táblákat tartott a magasba - a legtöbbször olyat, amelyen az volt olvasható: János 3:16 -, biztos volt abban, hogy a világ 1992. szeptember 28-án pusztul el. A férfi több templomot bűzbombákkal dobált meg, de más, fura, vallási indíttatású tettet is elkövetett. Végül emberrablásért csukták le.

10. Egy névtelen fogadó 10 fontot tett fel arra, hogy az apokalipszis 2007. április 13-án jön el. Ha nyer, megtízezerszerezte volna a pénzt, ám azt nem tudni, hogyan akarta felvenni a nyereményét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×