eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Eszméletlen fiatalok a keceli szórakozóhelyen - a nap hírei

Hatástalanították a tűzszerészek a Margit híd budai hídfőjénél talált második világháborús bombát. A 29. nyári játékoktól való visszalépését fontolgatja a Grúz Olimpiai Bizottság. Nagaszakiban a 63 évvel ezelőtti atomtámadás áldozataira emlékeztek. A nap hírei 2008. augusztus 9-én, szombaton.

Hatástalanították a tűzszerészek a Margit híd budai hídfőjénél szombat délután talált második világháborús orosz bombát. Gyüre Orsolya, a Honvédelmi Minisztérium sajtóügyeletese elmondta: a gyújtószerkezetet a helyszínen hatástalanították, a bombatestet pedig elszállítják. Hozzátette: a tűzszerészek szakszerűen, a biztonságot szem előtt tartva végezték munkájukat. A munkálatok előtt a Bem rakparton lévő néhány épület lakóit arra kérték, hogy zárják be az ablakokat, és a hatástalanítás idején tartózkodjanak a lakás hátsó részében. Az intézkedés csak 15-20 embert érintett, mert a környéken főleg irodák vannak. A hatástalanítás idejére lezárták a Margit hidat, valamint a budai alsó rakpart, a Bem rakpart és az Árpád fejedelem útja egy szakaszát.

Forgalomkorlátozásokra kell számítani vasárnap reggeltől a Hajógyári sziget környékén a Sziget Fesztivál miatt. Több helyen tilos lesz megállni augusztus 20-án este 8 óráig. A szervezők arra kérik a fesztivál látogatóit, hogy elsősorban a tömegközlekedési eszközöket használják, illetve kerékpárral vagy hajóval közelítsék meg a Hajógyári szigetet. A BKV sűríti járatait, több kocsiból álló HÉV-szerelvényeket közlekedtet, valamint rendszeres különbusz-járatokat indítanak a Szigetről az éjszakai órákban.

Kecelen a feltételezések szerint kábítószer túladagolás vagy rossz minőségű drog miatt lett rosszul szombat hajnalban 5 fiatal egy diszkóban. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: a mentők értesítették a rendőrséget arról, hogy eszméletlen állapotban találtak 5 embert a szórakozóhelyen. Mihályné Bornemisza Eleonóra közölte: két fiatalt budapesti, egyet a kalocsai, kettőt pedig a kiskunhalasi kórházba vittek. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról számolt be, hogy mind az 5, eszméletlenül talált fiatalon életmentő beavatkozást kellett végezni.

Nem javasolja a Külügyminisztérium a magyar állampolgároknak, hogy Grúziába utazzanak. A tárca helyettes szóvivője azután beszélt erről, hogy a grúz parlament bevezette a hadiállapotot az országban. Kohári Lajos hozzátette: információik szerint jelenleg nincsenek magyar turisták vagy üzletemberek Grúziában, az ENSZ és az EBESZ ottani misszióiban szolgálatot teljesítő 10 magyar jól van.

Grúziába utazik az Egyesült Államok, az Európai Unió, a NATO és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet közös küldöttsége. Des Browne brit védelmi miniszter elmondta: a delegáció célja, hogy rábírják a harcok leállítására és a tűzszünet megkötésére Tbiliszit és a szakadár Dél-Oszétiát. Napközben orosz harci gépek támadtak grúz célpontokat, és Dél-Oszétia fővárosában is folytatódtak az összecsapások. A katonai konfliktusnak a becslések szerint már 1600 halálos áldozata van.

A 29. nyári játékoktól való visszalépését fontolgatja a Grúz Olimpiai Bizottság a kaukázusi térségben kirobbant fegyveres konfliktus miatt. A küldöttség szóvivője elmondta: a végső döntést Mihail Szaakasvili államfő hozza meg. A Pekingben tartózkodó grúz sportolók közleményben ítélték el az országuk elleni orosz agressziót, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz fordultak az ügyben.

Nem versenyzett együtt izraeli riválisával az olimpián, a 100 méteres férfi mellúszás előfutamában az iráni Mohammad Alirezaei. A feltételezések szerint az úszót az ázsiai ország politikai vezetői nem engedték elindulni. A teheráni hírügynökség arról számolt be, hogy az ország olimpiai bizottsága még engedélyezte a sportoló részvételét, miután ő az egyes, izraeli vetélytársa pedig a hetes pályát kapta, az iráni úszó azonban közvetlenül a rajt előtt betegségre hivatkozva visszalépett. Az 1979-es iszlám forradalom óta iráni és izraeli sportolók semmilyen sportágban nem mérték össze tudásukat és nem léptek pályára egymás ellen.

Kigyulladt egy generátor a pekingi olimpia egyik helyszínén, a Sunji városban található Evezős és Kajak-kenu Pálya mellett. A tűzoltók 10 perc alatt megfékezték a lángokat. A versenyhelyszín igazgatóhelyettese elmondta: senki nem sérült meg, a meghibásodott generátort kicserélték.

Nagaszakiban a 63 évvel ezelőtti atomtámadás áldozataira emlékeztek. A japán város polgármestere beszédében a nukleáris fegyverek betiltásának támogatására szólította fel a nagyhatalmakat. A megemlékezésen Fukuda Jaszuo kormányfő is részt vett. A második világháború végén a Hirosimára ledobott amerikai atombomba robbanásában 140 ezren, majd a Nagaszaki elleni atomtámadásban 80 ezren haltak meg.

Címlapról ajánljuk
Borzasztó szerencséje volt  - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.

A német gazdaság vagy a válogatott pörög majd jobban az Eb-n?

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságra tündérmeseként emlékeznek vissza Németországban, a válogatott bronzérme mellett a gazdasági hatások miatt is. Sokan hasonlóban reménykednek idén nyáron is, ám sok mindentől függ, hogy a tündérmese megismétlődik-e.

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína jelezte, hogy az USA és az EU által bevezetett kereskedelmi korlátozások megtorlásaként dömpingellenes vizsgálatot indít az európai és amerikai vegyianyag-behozat területén. A kereskedelmi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy vizsgálja a fogyasztói elektronikai és autóiparban széles körben használt hőre lágyuló polioximetilén-kopolimer behozatalát az EU-ból, az Egyesült Államokból, Japánból és Tajvanról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×