eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Drámai küzdelem a partra vetődött bálna életéért

Egyre kisebb az esély arra, hogy sikerül megmenteni Nagy-Britanniai Langstone-nál partra vetődött bálnát. Az állat mentésén hosszú órák óta dolgoznak, de lehetséges, hogy el kell altatni.

Harminc vízi mentő és tűzoltó több mint fél napja küzd a Langstone-nál partra vetődött északi kacsacsőrű cet életéért, ám lehetséges, hogy erőfeszítéseik hiábavalóak: ha az állat menthetetlen, elaltatják.

A szakértők szerint nincs sok esély arra, hogy a kiszáradás szélén álló cet - fajtársa annak, amelyet 2006 januárjában Londonnál, a Temzében találtak - megmeneküljön, bár az akció résztvevőinek annyit sikerült elérniük, hogy legalább sekély vízbe kerüljön.

"A dagály miatt a cetnek komoly nehézséget okozott, hogy kiegyenesedjen, így a víz az orrlyukát nyaldosta; döntést kellett hoznunk arról, elaltassuk-e. Ám mire az állatorvosok ideértek, sikerült magát a sekély vízbe vonszolnia, így most úszkálhat. A víz azonban tényleg nagyon sekély, így nem jók az esélyei" - magyarázta a vízi mentők vezetője.

Ha a bálna újra kiúszik a partra, mindenképpen elaltatják, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyenkor már menthetetlen.

Az állat vérét elküldték laborelemzésre, amelynek során kiderül, milyen állapotban van a veséje. Lehetséges, hogy a kiszáradás és az izomsérülések miatt a szerv már visszafordíthatatlanul károsodott. Amint a bálnák partra vetődnek, nagy testsúlyuk miatt szerveik összenyomódnak, így testükben mérgező anyag szabadul fel.

Az sem jó jel, hogy a cetet - egy fiatal példányt - többször látták a környéken úszkálni. Lehetséges, hogy beteg, vagy összezavarodott és eltévedt. Az állatorvosok döntik el, érdemes-e tovább küzdeni a bálna életéért.

"Nem akarjuk, hogy szenvedjen" - mondta a mentés egyik résztvevője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×