eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

"A gyilkosság státuszszimbólum, a késelés divat"

"Divat" lett a késsel elkövetett gyilkosság Nagy-Britanniában, és a halálos végű támadásoknak nem is lesz könnyű véget vetni, mert az emberölés "státuszszimbólum" a bandatagok körében - derül ki abból az interjúból, amelyet a Sky News készített két fiatal bűnözővel.

"Ha megölsz valakit, attól nagyobb srác leszel" - nyilatkozta a Sky Newsnak az egyik fiatal bandatag, aki csak "Little-tastic" néven azonosította magát. Társa, a 16 éves Archer szerint pedig "divatos dolog lett manapság embert ölni".

Bár ők ketten nem hordanak magukkal kést, sok olyan srácot ismernek, akinél mindig van ilyen fegyver. "Nálunk is mindig volt kés, de leszoktunk róla. Hülyeség hordani, a barátaink is olyandolgok miatt ülnek, amelyeket nem kellett volna elkövetniük" - hangsúlyozta Archer.

Csak Londonban 16 fiatalt késeltek halálra az idén. Gordon Brown kormányfő ígéretet tett arra, hogy minden olyan 16 évnél idősebb ember ellen vádat emelnek, akinél kést találnak. A mostani szabályok szerint ezt csak felnőttekkel teszik meg, a 18 év alattiaknak csupán figyelmeztetés jár.

Vádemelés vagy klubfoglalkozás

A vádemelés azonban nem elégséges eszköz arra, hogy leszoktassák a fiatalokat a késekről - állítja többek között Daryl James, aki fiatalabb korában maga is bandatag volt, de ma már dolgozik. Szerinte már késő, a hatóságok túl hosszú ideig nem fordítottak elég figyelmet a késes fiatalokra, a szokás így úgy elterjedt, mert a testben a rák.

Birminghamben sem a vádemelésben látják a megoldást; ott olyan közösségi központokat hoznak létre, ahol a fiatalok értelmesen eltölthetik a szabadidejüket - hangsúlyozta Basharat Najib projektvezető.

Úgy tűnik, a birminghami módszer a hatékonyabb - legalábbis a leginkább érintettek, a fiatalok szerint. Az ifjúsági klubokban a fiatalok lehiggadtak, ma már nem a verekedés és a balhé a kedvenc szórakozásuk - állítja az egyik tag, Tauseff Hussain.

S bár a hatóságoknak valóban lépniük kell, a bandatagok előbb hallgatnak egymásra, mint az illetékesekre. Ezért értékes a bandatag Archer üzenete: "Tegyétek le a pisztolyt és a kést, maradjatok életben!"

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 17. 21:56
×
×
×
×