eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

A halálos koreai ventillátorok

A zárt szobában éjjel működő elektromos ventillátorok halálos veszélyt jelentenek - tartja egy dél-koreai városi legenda, amelyet a gyártók és a kormányzati szervezetek állásfoglalásai is táplálnak. A tudósok és orvosok csak a fejüket ingatják, de hiába.

"A párás nyári melegben évről-évre emberek halnak meg fulladásban vagy kihűlésben a ventillátorok miatt" - szögezte le a koreai fogyasztóvédelem, amely szerint évente 7-10 ember esik áldozatul a jelenségnek.

Az ország legnagyobb szellőztetőgyártója arra figyelmezteti a vásárlókat, hogy éjszakára vigyék el az emberek közeléből a berendezéseket, mert azok fulladást vagy kihűlést okozhatnak.

A koreai média idén is nagy terjedelemben számolt be az első ilyen halálesetről. Egy negyvenes éveiben járó férfit egy kis szállodai szobában találtak holtan, szemben egy járó ventillátorral. A jelentések szerint a férfi egy átmulatott éjszaka után volt.

A mítoszt sokan a felületes vizsgálatoknak tulajdonítják, az elképzeléssel azonban így is egyre gyakrabban találkozni Ázsia más országaiban is.

"Az emberek azért hisznek ebben, mert ha találnak egy holttestet és a közelében egy járó ventillátort, akkor automatikusan ok-okozati összefüggést látnak, pedig az egészséges emberek nem halnak meg a bekapcsolt ventilátor miatt" - morgolódott a szöuli egyetemi kórház egyik professzora.

Energiatakarékosság?

A jelenség kapcsán az ország legnagyobb napilapja arra emlékeztet, hogy az első "szellőztetőhalálról" a hetvenes években számoltak be, és sokak szerint a kormány találta ki a jelenséget az energiafogyasztás visszaszorítása érdekében.

A fura eseteket magyarázó elméletek sokrétűek. Az egyik szerint a ventillátorok veszélyesen megváltoztatják a levegő kémiai összetételét, egy másik szerint olyan örvényeket keltenek, amelyek gátolják a légzést, a kevés levegő lelassítja az anyagcserét, ami végső soron kihűlést okoz.

A szakemberek ugyanakkor képtelenségnek tartják ezeket a feltételezéseket, különösen a kihűlést, ahhoz ugyanis 10 Celsius-foknál is alacsonyabbnak kellene lennie a szobában a hőmérsékletnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×