eur:
388.79
usd:
360.56
bux:
68574.17
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kényszervallatás: feljelentés nincs, de nyomoznak

Kényszervallatás gyanúja miatt nyomoz a Budapesti Nyomozó Ügyészség, Kármán Irén újságíró megverésével összefüggésben. Az érintettek közül senki nem tett feljelentést.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség szóvivője az InfoRádióban elmondta: a Nemzeti Nyomozó Iroda megküldött egy anyagot a Budapesti Nyomozó Ügyészségnek, amelyet a tartalma alapján feljelentésként bíráltak el, kényszervallatás gyanúja miatt. A nyomozást ismeretlen elkövetőkkel szemben rendelték el.

A gyanú szerint a Kármán Irén megverése ügyében tanúként meghallgatott egyik embert vallatták kényszerrel - tette hozzá Morvai Attila.

A szóvivő megerősítette a Népszabadságnak adott nyilatkozatát, miszerint a Nemzeti Nyomozó Iroda által küldött iratokból kiderül: Kármán Irén és szerzőtársa, Labancz Ferenc volt rendőrnyomozó sajtóban tett kijelentéseiből arra lehet következtetni, hogy a rendőrség meg nem engedett módszerekkel hallgatta ki Kármán Irén 16 éves fiát.

Morvai Attila hozzáfűzte: sem Kármán Irén, sem a fia nem jelezte hivatalosan, hogy kényszervallatás történt volna.

Nem gyakori

A statisztikák szerint évente általában 10-30 kényszervallatás történik, ez ritka bűncselekmény - jelentette ki az InfoRádió által megkérdezett rendőrségi szakértő.

Finszter Géza emlékeztetett arra, hogy a törvény kevés szabályt tartalmaz a kihallgatásra nézve, csak tilalmakat állít fel, és kötelező formákat ír elő. Utóbbiak megszabják például, hogy mit kell közölni a kihallgatott gyanúsítottal.

A kihallgatás során nem szabad sem lelki, sem fizikai kényszert alkalmazni, fájdalmat okozni.

A lelki kényszer meghatározása nehezebb, mert egy bizonyos pszichikai tehertétel együtt jár a kihallgatási szituációval. De semmiképpen nem szabad megalapozatlan félelmet kelteni, nem szabad úgy megtéveszteni senkit, hogy az neki lelki gyötrelmet okozzon.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×