eur:
395.79
usd:
358.86
bux:
72373.37
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Motor és vitorla nélkül akar átkelni a Csendes-óceánon

Csak a hullámok erejére számítva akar átkelni a Csendes-óceánon egy japán férfi. A 68 éves Hori Kenicsi Hawaiiról indul a katamaránnal, amelyen van ugyan egy kisebb motor, de azt csak a kikötőkben való manőverezésre használja majd.

Hirosimában bocsátották vízre a múlt héten a "hullámmeghajtású óceánjárót", amellyel jövő márciusban indul el Hawaiiról hazafelé a japán nyugdíjas.

Hori reményei szerint két hónap alatt teszi majd meg az utat a katamaránnal, amelynek az elejére két szárnyat szerelt fel; e szerkezet segítségével hajtják majd előre a hullámok a hajót.

A "hullámmeghajtású" hajó tervét egyébként nem Hori találta ki; az elmélet szerepel több könyvben, csak még nem próbálta ki senki, hogy működik-e a gyakorlatban is.

A hajózás Lindbergh-je

Hori egyébként sok japán szemében nemzeti hős, akik az óceánt először átrepülő Charles Lingbergh-hez hasonlítják bálványukat.

A férfi 1962-ben tett szert hírnévre a szigetországban, amikor első japánként egyedül áthajózta a Csendes-óceánt. 2002-ben ezt megismételte, immár újrahasznosított sörös dobozokból készült hajóval.

1996-ban bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is: ő szelte át a leggyorsabban a Csendes-óceánt napelemmel hajtott hajóval. Az ecuadori Salinasból 148 nap alatt jutott el Tokióba.

Címlapról ajánljuk
Medián: csak két párt jutna be a parlamentbe, ha most lennének az országgyűlési választások

Medián: csak két párt jutna be a parlamentbe, ha most lennének az országgyűlési választások

A választani tudó biztos szavazók körében négy százalékra csökkent a Fidesz-KDNP előnye a Tisza Párttal szemben – derül ki a Medián legfrissebb felméréséből. Hann Endre, a közvélemény-kutató cég vezetője az InfoRádióban elmondta: más pártok támogatottsága nem éri el az öt százalékot, ezért egyre inkább úgy tűnik, hogy a kétpárti berendezkedés felé tart a magyar belpolitika, ami a legérzékenyebben a DK-t és a Mi Hazánkot érintheti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×