eur:
410.6
usd:
394.11
bux:
84384.39
2025. január 23. csütörtök Rajmund, Zelma
Nyitókép: Getty Images

Ünnepeljen malaccal! – sertéshúsfogyasztást népszerűsítő kampány indult, és még nyerni is lehet

A magyar hagyományokban mélyen gyökerezik a sertés tartása, vágása, feldolgozása és fogyasztása – mondta az InfoRádióban az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese. Giczi Gergely szerint az elmúlt évtized kampányai sikeresnek bizonyultak, ugyanis 2013 óta csaknem tíz kilogrammal nőtt a fejenkénti éves sertéshús-fogyasztás Magyarországon.

Ünnepeljen malaccal! szlogennel elindította a sertéshúst népszerűsítő és fogyasztásösztönző kampányát az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Magyar Húsiparosok Szövetsége. A kampányindító sajtótájékoztatón Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára úgy fogalmazott, hogy a disznóhús a magyar konyhák hagyományos alapanyaga, évszázadok óta az egyik legalapvetőbb élelmiszer Magyarországon, mégis van értelme évről évre népszerűsíteni, mert mindig kell újat mutatni a fogyasztóknak. Az államtitkár úgy véli, szükség van a fogyasztásösztönző kampányokra azért is, mert nem elég csupán felhívni a figyelmet a sertéshús jelentőségére, a kihívások közepette meg is kell védeni a fogyasztási szokásokat, a sertéshús ugyanis értékes fehérjeforrás, kiegyensúlyozott életmód mellett nyugodtan fogyasztható.

Az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese az InfoRádióban elmondta: a magyarság tradícióiban és kultúrájában mélyen gyökerezik a sertés tartása, vágása, feldolgozása és fogyasztása is. Giczi Gergely a 2013 óta minden évben megszervezett sertéshúsfogyasztás-ösztönző kampányokkal magyarázta, hogy

az elmúlt tíz évben csaknem tíz kilogrammal nőtt a fejenkénti éves fogyasztás, ma már átlépve a 30 kilogrammot.

Mint fogalmazott, az idei kampánynak is az a célja, hogy modern eszközökkel népszerűsítsék a fogyasztást, illetve növeljék a különböző termékpályák vonzerejét, valamint a húsfajták keresletét.

A húsfélék közül idehaza a sertés és a baromfi a legkeresettebb, a magyarok 80-90 százalékban ezt a kétfajta húst vásárolják. A népszerűségi listát a szárnyasok vezetik, de szorosan mögöttük vannak a sertéshúsok. Karácsonykor és szilveszterkor többféle módon kerülhet az ünnepi asztalra a sertéshús, a variációk száma végtelen, de a kampány keretében a kezdeményezők igyekeznek támpontokat adni a fogyasztóknak. Giczi Gergely kiemelte:

a következő napokban közkedvelt influenszerek receptötletekkel, videókkal segítik a konyhában sürgölődőket, továbbá vásárlási tippeket is adnak, hogy változatos módon elkészítve és ízlésesen tálalva kerüljenek a családi asztalra a sertéshúsból főzött, sütött ételek.

Az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese megjegyezte: a kampány egy jó eszköz arra, hogy a klasszikus ételek (töltött káposzta, pörköltek, feldolgozott készítmények, hurka, kolbász) mellett igazi különlegességek is bekerüljenek a karácsonyi menübe. Felhívta a figyelmet, hogy most kezdődik a hagyományos disznótoros időszak is, és ilyenkor mindig előtérbe kerülnek a némileg nehezebb, zsírosabb húsfélék, feldolgozott készítmények is, amelyek szintén feltűnnek a kampány receptvideóiban.

A videókat, recepteket az Agrármarketing Centrum különböző közösségi médiafelületein, valamint az egyik kampányarc, Borbás Marcsi oldalain lehet megtekinteni. Az Agrármarketing Centrum december 5-től nyereményjátékot is indít: az érdeklődők a 2025-ös sertéshúsfogyasztás-ösztönző kampány szlogenjére, jelmondatára küldhetnek ötleteket a szervezőknek december 12-ig. A legfrappánsabb ötlettel előálló válaszadó egy hűtőszekrényt, valamint egy 100 ezer forint értékű mangalica termékcsomagot is kap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes erővel támad az influenza, de van jó hír is
grafikon

Teljes erővel támad az influenza, de van jó hír is

Az elmúlt héten tovább emelkedett az influenzások száma Magyarországon, de a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai szerint hamarosan csökkenés várható. Közben a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért országos átlagkoncentrációja tovább csökkent.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×