eur:
394.3
usd:
357.74
bux:
71397.18
2024. augusztus 14. szerda Marcell
Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere beszédet mond az új MOL Bubi gyűjtőállomás átadóján a Szentlélek téren 2023. március 31-én. Újabb hét gyűjtőállomással bővült a Mol Bubi közbringarendszer hálózata Budapest III. kerületében.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Őrizetbe vették Kiss Lászlót, Óbuda polgármesterét

Összehangolt akciót hajt végre a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán az úgynevezett óbudai korrupciós ügyben több helyszínen, köztük Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatánál. Az ügyben vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoznak.

A Központi Nyomozó Főügyészség azt közölte, hogy az „újabb eljárási cselekményekben„ csaknem 50 hivatalos személy vesz részt, az akcióban – az ügyészség felkérésére – a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködik.

Az ügyről részletesebb tájékoztatást az „elsődleges nyomozati cselekmények” elvégzését követően, várhatóan csütörtökön adnak – írták.

A 24.hu úgy tudja, hogy Kiss László óbudai polgármesternél is házkutatást tartottak, és elő is állították a nyomozók. A lap információit később a polgármester védője is megerősítette. Zamecsnik Péter ügyvéd egyelőre nem tudja, hogy Kisst milyen üggyel összefüggésben fogták el, délután közlik vele a gyanúsítást – olvasható.

Gyurcsány Ferenc a közösségi oldalán írt arról, hogy a kerület polgármesterét őrizetbe vették.

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat kommunikációs osztálya azt közölte szerdán délelőtt az MTI-vel, hogy négy nyomozó tartózkodik a hivatal épületében, akikkel mindenben együttműködnek, a kért szkennelt iratokat hiánytalanul átadják.

Hozzátették, hogy a kora reggeli órákban Kiss László polgármesternél is házkutatás volt, de ezzel kapcsolatban további információ nem áll rendelkezésükre.Azt írták, hogy a mostani "nyomozati cselekmények" a márciusban, az önkormányzati választási kampányban zajlott kutatások folytatásai, amelyek egy 2022-es, az akkori országgyűlési kampányban indított ügyhöz kötődtek.

"Ismét megerősítjük, hogy az önkormányzat valamennyi szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget vagy a fiktivitást" - fogalmaztak.

Úgy folytatták, hogy az ügyészségi nyomozást a kezdetektől a kormánypárthoz kötődő sajtó "jólértesültsége" jellemzi, rendszeresen tettek közzé állítólagos részleteket állítólagos vallomásokból, miközben például az önkormányzat semmilyen tájékoztatást nem kapott a nyomozó hatóságtól.

"A szivárogtatások miatt Kiss László korábban feljelentést tett, hogy derüljön ki, az ügyészségtől származnak-e a propagandasajtóban megjelent állítások. Ebben az ügyben, feljelentőként éppen a múlt héten hallgatta meg a polgármestert a rendőrség" - olvasható a közleményben.

Még június közepén azt közölte az ügyészség, hogy már tíz gyanúsítottja van az óbudai korrupciós ügynek.

A gyanú szerint egy férfi - két, reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként - cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az egyik alpolgármesternek azért, hogy az hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve a hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében.

A Czeglédy Gergőt érintő ügyben július végén hosszabbította meg a bíróság Óbuda MSZP-s alpolgármesterének a letartóztatását 2024. október 20-ig.

Címlapról ajánljuk
Változás a Németországba érkező amerikai hiperszonikus fegyverek és robotrepülőgépek ügyében

Változás a Németországba érkező amerikai hiperszonikus fegyverek és robotrepülőgépek ügyében

A NATO júliusi washingtoni jubileumi csúcstalálkozóján született megállapodás Washington és Berlin között arról, hogy az Egyesült Államok 2026-tól Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépeket, illetve SM-6 légvédelmi rakétarendszereket és új fejlesztésű hiperszonikus fegyvereket telepít német földre. Az akkori híradások szerint Olaf Scholz kancellár "kötelezettséget" vállalt az oroszországi területeket mélyen elérő rakéták és a többi fegyverzet "biztonsági" befogadására. A megállapodás azóta éles vita tárgya Németországban, és szinte bizonyos, hogy a nyári szünet után a Bundestag napirendre tűzi.

Ezrek tüntettek Pozsonyban a kormány lépései ellen

Kedd este közel 20 ezren tüntettek Pozsonyban a szlovák kormány közelmúltban meghozott döntései ellen. A demonstrálók bírálták a kultúrán belül kialakult helyzetet, a kulturális intézmények személycseréit, illetve a jogállamiság iránti aggodalmuknak adtak hangot. A tüntetést a két legerősebb ellenzéki párt szervezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.14. szerda, 18:00
Szécsényi Gábor
Az Autó című autós magazin főszerkesztője
Tombol a háború Oroszország kapujában, Belgorodban is vészhelyzetet hirdettek - Híreink az ukrán frontról szerdán

Tombol a háború Oroszország kapujában, Belgorodban is vészhelyzetet hirdettek - Híreink az ukrán frontról szerdán

Egy kicsit megint lelassult az ukrán hadsereg kurszki támadásának dinamikája, de keleti irányba, Giri felé, illetve északra, Lgov felé, továbbra is nyomulnak az ukrán csapatok. Közben a szomszédos Belgorod megyében vészhelyzetet hirdetett a terület kormányzója az Ukrajna területéről érkező támadások miatt. Nincs jele annak, hogy Oroszország megtámadása egyelőre célravezető lett volna: a Donbaszban folytatódik Toreck bekerítése, Pokrovszkhoz pedig egyre közelebb kerülnek az orosz rohamcsapatok. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború szerdai eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×