eur:
391.48
usd:
359.24
bux:
72730.44
2024. július 15. hétfő Henrik, Roland
Nyitókép: Pixabay

Az olasz Fantában duplaannyi a narancslé, mint a magyarban – és ez teljesen szabályos

A Coca-Cola sem tagadja: eltérő összetételű Fanta narancsot árul Magyarországon, mint több más országban.

Gyakran felmerül az a vád, hogy a nagy élelmiszermultik Kelet-Európában – és Magyarországon is – gyengébb minőségű, más összetételű termékeket árusítanak, mint a nyugati piacokon. A Pénzcentrum egyik olvasója az olaszországi nyaralása alatt tapasztalta, hogy valami nagyon furcsa a kint árult, narancsos Fanta üdítőkben.

Az itthon kapható üdítő már szemre is "műbbnek tűnik", mint amit Olaszországban árulnak, és ez be is bizonyosodott, amikor megnézte az összetevőket. Az olasz üdítőben ugyanis több "igazi" narancslé van. Pohárba kitöltve is szemmel látható a különbség a két termék közöt.

A Coca-Cola Magyarország is megerősítette az olvasó tapasztalatait, a weboldal termékleírásában is feltüntetik, hogy nem minden országban ugyanolyan az üdítőital, mert több helyen gyártják, és eltérő a gyümölcslétartalma, többnyire hasonló a helyben kapható hasonló termékekéhez, valamint összhangban van az érvényes helyi szabályozásokkal.

A magyar üdítő összetételében öt százalékot tesz ki a narancslésűrítmény, míg az olaszban 12 százalék a gyümölcstartalom, ez okozza az ízbeli különbséget, a külföldi változatban duplaannyi narancslé van, mint a Magyarországon kaphatóban.

A portál megkereste a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt is, és kiderült, 2017-ben az üdítő Magyarországon és Ausztriában forgalmazott változatát már összehasonlították, és akkor is azt tapasztalták, hogy az egyes országokban forgalmazott, azonos megjelenésű termékek gyümölcslétartalma nem azonos. Az érzékszervi tulajdonságaik közül leginkább a színük és az ízük tekintetében különböztek. A laikus fogyasztói csoport kedveltségi tesztjén a hazai forgalmazású, sötétebb színű, aromásabb illatú és édesebb ízű termék bizonyult kedveltebbnek, az osztrák forgalmazású, világosabb színű és savanykásabb termékkel szemben. Gyümölcslé-tartalmuk nem volt azonos: az osztrák három százalék narancslevet tartalmazott, a hazai hat százalékkal szemben, míg az osztrák változat cukorral készül, míg a hazai üdítőitalok fruktóz-glükóz szörppel.

A Nébih szerint ezek az eltérések – a gyártói nyilatkozat figyelembevétele mellett – jogszerű és objektív okokkal indokolhatók, mert nemzeti jogszabály nincs az üdítőitalok gyümölcslétartalmára, míg más tagországokban létezik ilyen szabályozás.

Címlapról ajánljuk

Kis-Benedek József: nem lennék meglepve, ha a merénylő nem magányos farkas lenne

A Donald Trump körül dolgozó biztonsági emberek jól reagáltak, de a távolabbi védelem hibázhatott, hogy fegyverrel a volt elnök közelébe kerülhetett a támadó – mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×