eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak sajtónyilvános újraszámlálása a Nemzeti Választási Irodában 2024. június 14-én. A Nemzeti Választási Bizottság június 12-i ülésén rendelte el a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. A bizottság döntésében arra hivatkozott, a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Újraszámlálás: Vitézy Dávid három, Karácsony Gergely négy dolgot tart elengedhetetlennek

Hasonló garanciális elemek érvényesülését tartja nélkülözhetetlennek a két politikus.

Egy versenyző demokráciában ilyen szoros eredmény mellett teljesen természetes, hogy a Nemzeti Választási Bizottságnak a héten újra kell számlálni az összes érvényes főpolgármesteri szavazólapot a Kúria vasárnapi döntése szerint – írta Vitézy Dávid hétfőn Facebook-oldalán.

(A Kúria azután határozott így, hogy az Alkotmánybíróság július 5-i döntésében helyt adott Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszának, és ezzel megsemmisítette a Kúria korábbi végzését, ami helybenhagyta a főpolgármester-választás eredményét, vagyis a Karácsony Gergely győzelmét megállapító NVB-határozatot. Erről bővebben itt írtunk.)

A második helyen végzett főpolgármester-jelölt a bejegyzésben hozzátette: más kérdés, hogy korábban is megtehették volna, különösen az érvénytelen szavazatok újraszámlálásakor a viszonylag magas tévesztési arányt látva.

Elemi fontosságúnak nevezte azonban, hogy „minden szükséges garanciális elem” biztosított legyen ebben a folyamatban, amit három pontban foglalt össze:

  1. „A szavazólapokat tartalmazó urnákat a jogszabályok szerint lezártan őrzik a 23 kerület polgármesteri hivatalaiban a választás óta a kerületi helyi választási irodák. A lezárt urnák felnyitása csak a kellő garanciális elemek mellett történhet: az NVB delegáltak, a sajtó és a három, a szavazólapokon választható főpolgármester-jelölt (Grundtner András, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid) által delegált megfigyelők jelenlétében.
  2. Minden kerületben meg kell arról győződnie a nyilvánosságnak és a delegáltaknak, megfigyelőknek egyaránt, hogy kellő biztonsággal kizárható-e, hogy a szavazólapokhoz bárki hozzáférhetett a kerületi polgármesteri hivatalok épületeiben, ahol eddig őrizték azokat.
  3. Az újraszámlálások során végig, minden kerületben biztosítani kell a lehető legszélesebb nyilvánosságot; a sajtó és a három főpolgármester-jelölt megfigyelőinek részvételét, ahogy azt is, hogy a megfigyelők esetleges észrevételei és panaszai azonnal jegyzőkönyvezve legyenek az NVB számára”

– írta Vitézy Dávid, majd reményét fejezte ki, hogy ezek a garanciális feltételek Karácsony Gergelynek is elfogadhatóak. Úgy fogalmazott: készen áll arra, hogy a fentieket vele közösen is képviselje a nyilvánosság és a Nemzeti Választási Bizottság felé, ha erre van részéről nyitottság.

Közös érdeknek nevezte, hogy a lehető leghamarabb pont kerüljön az elhúzódó választási folyamat végére, akárhogy is változik az eredmény, tehát akár nő, akár csökken, akár változatlan marad az újraszámlálás nyomán a 41 szavazatos különbség közte és Karácsony Gergely között.

Négy

Karácsony Gergely főpolgármester – aki a Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP jelöljeként indult a június 9-én tartott főpolgármester-választáson – hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: négy olyan garanciális elem van, amelynek hiányában „teljes mértékben, egyértelműen a választási csalásra tett kísérletként” fogja értelmezni a szavazatok újraszámlálását. Ha ezek a garanciális elemek nem érvényesülnek, akkor az eredménytől függetlenül joggal gondolhatjuk azt, hogy politikai szándékosság határozta meg ezeket a döntéseket – tette hozzá.

A négy garanciális elemet ismertetve elmondta:

  1. a szavazólapokat, szavazóurnákat „ne vigyék sehova”, ne bontsák fel a választási bizottság delegáltjainak jelenléte nélkül, valamint
  2. az urnák és a szavazólapok felbontása során jelen kell lenniük a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki delegáltjainak.
  3. Harmadik garanciális elemként jelölte meg a teljeskörű nyilvánosságot, azaz azt, hogy mind a 23 kerületben az urnák felnyitása és az újraszámolás a sajtó jelenlétében és a választási folyamat „legapróbb részleteinek” a dokumentálásával történjen.
  4. A negyedik garanciális elem az, hogy plusz megfigyelők delegálásra legyen lehetőség

– mondta Karácsony Gergely.

Címlapról ajánljuk
Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Továbbra is későn fordulnak orvoshoz a férfiak Magyarországon, ezért országos férfiegészség-kampány és PSA-szűrést indul betegszervezetek és az urológusszakma összefogásával a prosztatarák ellen. Itthon naponta három férfi hal meg a betegségben, pedig a prosztatarák korai felismerés esetén jól gyógyítható.

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×