eur:
390.21
usd:
359.49
bux:
73622.19
2024. július 23. kedd Lenke
Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület közös főpolgármester-jelöltje sajtótájékoztatót tart Budapesten 2024. június 7-én. Ezen a napon Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje visszalépett a jelöltségtől, és Vitézy Dávid támogatására kérte támogatóit.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Vitézy Dávid részletekkel szolgált az újraszámlálás első napjáról

Rendezett keretek között zajlott a főpolgármesteri szavazatok újraszámlálása eddig, a keddi nyolc kerületben – írta Vitézy Dávid a Facebook-oldalán.

A második helyen végzett főpolgármester-jelölt a bejegyzésében kiemelte: a hozzájuk beérkező jelzések szerint már több mint 150 szavazókörben legalább 270 voks minősítése változott. Voltak Vitézy-szavazatok a Karácsony-kötegekben és fordítva, valamint mindhárom jelöltre voltak nyilvánvalóan érvénytelen szavazatok, amelyeket valamiért tévedésből érvényesnek számoltak – jegyezte meg.

A 41 darabos különbség több mint hatszorosának változott a minősítése, pedig eddig csak a voksok egyötödét számolták újra. „Ez már önmagában is mutatja, hogy a teljes újraszámlálás indokolt volt” – hangsúlyozta.

A főpolgármester-választás végeredményére információik szerint az újraszámlálásnak eddig nem volt hatása, még minimálisan nőtt is Karácsony Gergely előnye ezen az első napon.

A leadott szavazatok maradék négyötödének újraszámlálása szerdán és csütörtökön folytatódik – tette hozzá.

Vitézy Dávid úgy fogalmazott: ebben a helyzetben szerinte nem szítani, hanem csökkenteni kell a feszültséget. Ilyen szoros eredménynél – 0,005 százalékos különbség – a demokratikus választási folyamat teljesen természetes eleme, hogy a 15-16 óra munka után ötféle, egy napon tartott választás szavazólapjait fáradtan megszámoló szavazókörök munkáját egy újbóli átszámolás útján ellenőrzik.

Megállás nélkül mindenkit csalással vádolni, akinek törvény által megszabott feladata választási jogorvoslatot kezdeményezni vagy erről dönteni, miközben a folyamat eddig rendezett és korrekt módon, minden főpolgármester-jelölt választási megfigyelőinek részvételével és konszenzusos döntésekkel, a sajtó teljes nyilvánossága mellett zajlik, óriási felelőtlenség, és aláássa a választások tisztaságába vetett közbizalmat - vélekedett.

Vitézy Dávid arra kért mindenkit, hogy higgadtan és felelősen viszonyuljon ehhez a folyamathoz, amit közös érdeknek nevezett, akárki is lesz végül a főpolgármester-választás győztese.

Az „újraszámlálás nyomán előálló jogerős eredményt természetesen elfogadom” – zárta szavait a második helyen végzett főpolgármester-jelölt.

Címlapról ajánljuk
A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
Megérte-e Izraelnek kiiktatnia a Hamász katonai vezetőjét?

Megérte-e Izraelnek kiiktatnia a Hamász katonai vezetőjét?

A sajtó szerint az izraeli hadsereg egyre több jelet lát arra, hogy sikerült kiiktatni a Hamász katonai vezetőjét. Az Izrael elleni október 7-i terrortámadás egyik kitervelőjének is tartott Mohamed Deifet egy július 13-án végrehajtott légitámadással akarták likvidálni. Az akció sikerességéről ugyan ellentmondásosak a hírek (a Hamász például tagadja, hogy egyik legfontosabb tagja életét vesztette volna), az biztos, hogy a csapásnak hatalmas humanitárius ára volt. Palesztin források szerint több mint 90 civil vesztette életét, ráadásul egy olyan területen, amelyet korábban biztonságos zónának nyilvánított az izraeli hadsereg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×