eur:
396.52
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke beszédet mond, mellette Kunhalmi Ágnes társelnök a párt az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezésén Budapesten, Nagy Imre szobránál 2022. október 23-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Lemondtak az MSZP társelnökei

Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre a párt gyenge választási szereplésével indokolta a távozást.

Az MSZP társelnökei a párt országos választmányi ülésén jelentették be lemondásukat. Az Index szerint vélhetően a párt többi politikusának nyomására hozták meg ezt a döntést. Kunhalmi Ágnes a 18. kerület egyéni országgyűlési képviselőjeként folytatja a munkát.

Komjáthi Imre az ATV- nek nyilatkozva megerősítette a hírt. Úgy tudni, hogy a napokban több szocialista politikus – köztük Lamperth Mónika és Lendvai Ildikó – szorgalmazta a tisztújítást. Az MSZP a honlapján már módosította is a névsort, a két politikus nem szerepel a vezetőségi tagok között.

"A mai napon lemondtam az MSZP társelnöki tisztségéről"

– közölte Kunhalmi Ágnes a Facebookon. Még hozzátette: szombaton tartotta meg az MSZP a választások óta az első választmányi ülését, és ott jelentette be először a döntést.

A politikus arról írt a bejegyzésében, hogy „továbbra is meggyőződése, hogy nincs jó társadalom baloldal nélkül”. A saját további feladatairól azt írta, hogy „a hazai baloldal értékeinek képviseletén túl a 18. kerület egyéni országgyűlési képviselőjeként, ahogy 2018-ban és 2022-ben, úgy 2026-ban is újra legyőzze Orbán jelöltjét”.

A XVIII. kerület polgárai, minden baloldali polgár és minden magyar állampolgár számíthat rám a következő években is

– hangoztatta Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP most lemondott társelnöke a DK–MSZP–Párbeszéd-koalíció választásokon elért, mindössze 367 ezer szavazatot számláló, gyenge eredménye után úgy fogalmazott, hogy „rendkívül csalódott”.

A másik társelnök, Komjáthi Imre is posztolt a lemondásáról, ő azt írta, hogy „munkásemberként úgy tanulta, hogy mindennek van következménye, ezért a kongresszustól kapott bizalmat, és a társelnöki mandátumot visszaadja azoknak, akiktől kapta, vagyis az MSZP közösségének”.

Vállalni kell a felelősséget, és le kell vonni a megfelelő következtetéseket, tanulságokat a választási eredményekből – hangsúlyozta.

A választási kudarc után a Momentum elnöke, Donáth Anna is lemondott, Dobrev Klára pedig bejelentette a DK-s árnyékkormánya végét. Gyurcsány Ferenc ugyan szintén beszélt a lemondás lehetőségéről, de még nem hozott ilyen döntést.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×