eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2024. február 28-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A főpolgármester-helyettes reagált az újabb inkasszóra

Kiss Ambrus közölte: jogtalannak tartják a szolidaritási hozzájárulás mértékét, valamint azt is, hogy a Fővárosi Önkormányzat a kormány nettó befizetője lett.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán bejelentette, hogy a Fővárosi Ítélőtábla elutasította Karácsony Gergely főpolgármester újabb jogvédelmi kérelmét, így a kincstár kétmilliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról. Ezzel már több mint 30 milliárd forint be nem fizetett adót kellett behajtani az önkormányzattól.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az ATV hírműsorában reagált az inkasszóra. Mint fogalmazott, „perben és haragban” állnak a kormánnyal, mivel megítélésük szerint a szolidaritási hozzájárulás mértéke túl magas, amit az Állami Számvevőszék tavalyi jelentése is alátámasztott. Kiss Ambrus hozzátette: a kialakult helyzet miatt a főváros nettó befizetője lett a kormánynak. „Mi finanszírozzuk a kormány gazdaságpolitikáját, nem pedig a kabinet finanszírozza az önkormányzat feladatellátási kötelezettségét” – közölte.

A főpolgármester-helyettes jelezte azt is, hogy

jogtalannak tartják a szolidaritási hozzájárulás ilyen mértékét, mint ahogy azt is, hogy nettó befizetők,

mert mint mondta, „az lehetetlen, hogy egy önkormányzat nem kap pénzt a feladatainak az ellátására, hanem még ennél jóval többet is befizet”.

A Fővárosi Önkormányzat tavaly pert indított a szolidaritási hozzájárulás mértéke miatt. A bíróság első fokon elutasította a beadványt, de 2023 szeptemberében a per tartalmára jogvédelmet adott a fővárosnak. A főváros vezetése tavaly novemberben feljelentést tett, mert a Magyar Államkincstár a jogvédelem ellenére 5,6 milliárd forintot inkasszált számlájáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×