eur:
395.72
usd:
369.46
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
Nyitókép: M1/YouTube

Elemzők az EP-listavezetői vitákról: az utolsó hétre a mozgósítás volt a cél

A vártnál erősebb mozgósítást jelent az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt a Fidesz hétvégi Békemenete és a miniszterelnök országjárása – mondta az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Schlanger Márton, a Republicon Intézet elemzője Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet igazgatója szerint hitet és jó hangulatot adott a kormánypártok szimpatizánsainak a Békemenet, megalapozva ezzel a választási mozgósítást.

Két televíziós vita is lezajlott egymás után az EP-választási kampány hajrájában, előbb az M1-en, majd az ATV-ben mérettek meg nézők előtt a pártok listavezetői és programjai.

Schlanger Márton, a Republicon Intézet elemzője az InfoRádióban úgy vélekedett, a köztelevízióban inkább "kortesbeszédek gyűjteményét" kaphatták a nézők, a formátum sem volt alkalmas a vitára, ott viszont minden lista képviseltette magát, "ezzel szemben az ATV-ben már nem volt ott a sokak számára érdekes Fidesz és Magyar Péter", ellenben a formátum lehetővé tette, hogy valódi vita alakuljon ki.

"Nagyon kíváncsi volnék, hogy az elmúlt napok négy-öt vitája közül melyiknek mekkora volt a nézettsége, mennyire fáradtak ki a nézők, hányan nézték meg az összeset. Nem rónám fel senkinek, ha ezt nem tette volna meg, de az biztos, hogy voltak visszatérő témák; nagyon érdekes, hogy egy európai parlamenti választás ilyen érdeklődést vált ki. Valamennyivel magasabb részvételre számíthatunk, már csak amiatt is, hogy a két választást összevonták" – részletezte Schlanger Márton.

Szerinte egyértelműen Magyarországon a leghangsúlyosabb az, hogy az EP-választáson háború- és békepártiak összecsapása jön.

"Nálunk ez túl van dimenzionálva abból a szempontból, hogy nem azon múlik a háború, hogy a Fidesz-KDNP 11 vagy 14 képviselőt küld majd az Európai Parlamentbe. A migrációs panel viszont most több országban is szerepel, megjelenik a médiában" – jegyezte meg.

A Békemeneten a miniszterelnök is a mozgósítást jelölte meg az utolsó kampányhét legfőbb céljaként. Schlanger Márton szerint a Békemenet már önmagában is egy elég erős mozgósító eszköz, illetve Orbán Viktor nemrég kezdődött országjárása is.

A fővárosban van is szükség a mozgósításra, mert szerinte rosszabbul áll a Fidesz szénája, mint az ellenzéké. "A Békemeneten a háborús félelemkeltésnek eddig nem látott foka zajlott, de a mobilizálásra biztosan tudott hatni" – összegzett Schlanger Márton.

Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet igazgatója szerint is az az előttünk álló hét legfontosabb kérdése, hogy milyen is lesz a fideszes mozgósítás, és milyen hatást ér el.

"Megvolt Orbán Viktor mondandójának ideológiai mélysége is, de a harcossága, az ígérete abban állt, hogy ez lesz minden idők legnagyobb mozgósítása, hogy hitet adjon a jobboldalnak, jó hangulatot generáljon" – mondta.

Hogy milyen további eszközök állnak rendelkezésre, arról azt mondta, a háború és a béke kérdésével teljes mértékben visszavette a kezdeményezést a Fidesz a közbeszédben.

Ugyane köré építette mondandóját az EP-választási vitában Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP listavezetője, de egy békekoalíció lehetőségéről is beszélt az új Európai Parlamentben; ellenben a most záruló ciklusban a Fidesz nem volt tagja pártcsaládnak. Hogy ennek mi lehet a feloldása a következő napokban-hetekben, arról Boros Bánk Levente azt mondta, a nemrég napvilágot látott Nézőpont-kutatás és mandátumbecslés szerint a megerősödő békepárti jobboldal és a hagyományos baloldal hasonló méretű lehet a szavazás eredményeképp, így azt gondolja, "szerencsés esetben létrejöhet a többség", a Fidesz egy olyan pártszövetséghez csatlakozhat, amely ellene van a háborúnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×